Napisz na forum regionalnym Łódzkim ktos ci poleci dobrego mechanika i kogos do polerki:),moja 156 stara po Łodzi jezdzi:)),aa ile naprawa w ASO??
Printable View
Napisz na forum regionalnym Łódzkim ktos ci poleci dobrego mechanika i kogos do polerki:),moja 156 stara po Łodzi jezdzi:)),aa ile naprawa w ASO??
He ja sie wczoraj z 156 rozstałem :P
w aso około 2600 zł ale dokladnie nie pamietam nie bede tam naprawial :P
Kolego, nie ma półśrodków, jeździsz z kończącym się sprzęgłem i masz problem z rozpoznaniem objawów, skąd masz pewność, że dwumas już sam nie jest w stanie agonalnym?
Co do wymiany sprzęgła i dwumasu osobno - ktoś mi to kiedyś doradził i tak też zrobiłem (sprawdzał facet i mówił, że dwumas jest w dobrym stanie - nie wiem co mnie tknęło żeby nie robić u teścia w warsztacie...). Wsadziłem nowe sprzęgło i wtedy dwumas zaczął umierać. Zacząłem słyszeć grzechotanie na niskich obrotach, podjechałem do warsztatu we Wrocławiu, gdzie specjalizują się w autach włoskich. Facet posłuchał i mówi, że to dwumas, ale co tam, żeby jeździć póki nie padnie i że on w swojej 156 ma takie grzechotanie od 30k km. Mówię mu, że sprzęgło jest nowe i że po przejechaniu tysiaka na tym sprzęgle odezwał się dwumas. On na to, że luzik, że tak bywa itp. Ponieważ nie lubię wszelkich odgłosów "obcych" w aucie, postanowiłem, że dwumas czy dobry czy nie musi zostać zrobiony. Pojechałem do warszatu teścia, zostawiłem auto na tydzień żeby sobie mogli spokojnie zrobić. Co się okazało - dwumas tłukł się o nowe sprzęgło i zajechał okładzinę (prawie tysiak w plecy). Zamówiłem nowe sprzęgło i dwumas i kazałem wymieniać. Nauczony tym błędem już zawsze będę robił te rzeczy razem i każdy kto Ci doradza inaczej nie wie co mówi. Sama usługa wymiany sprzęgła i dwumasu jest kosztowna, wiąże się z wyjmowaniem skrzyni itp. Dlatego lepiej zrobić to raz, a porządnie i nie bawić się w żadne druciarstwo. Wszyscy mi gadali, że Alfy się psują zanim kupiłem swoją, a prawda jest taka, że Alfy się nie psują częściej niż inne marki, trzeba tylko o nie dbać i nie bawić się w półśrodki oraz usuwać usterki zanim faktycznie się wydarzą, bo większość daje o sobie znać na długo przed faktem. Jeśli uważasz wydatek 2,5k za wymianę dwumasu ze sprzęgłem jako kolosalny koszt, może warto zmienić auto na tańsze w eksploatacji? Może jakąś benzynę? Nie pisze tego złośliwie, po prostu diesle to skomplikowane jednostki, które są może i oszczędne, ale te oszczędności prędzej czy później wsadzisz w eksploatację.
Siema :)
Dlatego mam też zamiar wykonczyc sprzeglo i wymienic caly komplet. jezdze glownie po miescie wiec ze slizgajacym sie sprzeglem nie stwarzam zagrozenia. ale sluszna uwaga :) co do kosztów jestem w stanie zaplacic taka kwote mozliwosc jazdy GT :) dzieki za odp pozdro.
p.s.
znasz jakies dobre warsztaty w Łódzkiem ?
Niestety nie znam, ale warto szukac takich, ktore sie spacjalizuja w marce albo grupie marek - wloskie auta w wiekszosci robione na tych samych podzespolach.
Dużo, tylko nie wciskaj pedału przyspieszenia do oporu jak będziesz wcześniej jechał z obrotami poniżej 2tys, zamiast tego najpierw zredukuj bieg.
Jak zaciągniesz ręczny i wbijesz drugi bieg to podczas puszczania sprzęgła silnik zgaśnie czy będzie odczuwalny uślizg? - tak najszybciej stwierdzisz czy nadszedł czas na wymianę