-
Jesli po oczyszczeniu nie ma wyraznych oznak zuzycia na biezni, to nie ma nic niewlasciwego w takiej naprawie. Nie widze rowniez nic niewlasciwego w tym, ze kolega Piorek chce zostawic ori element z pierwszego montazu. Zwlaszcza, ze ma zapal i narzedzia do dzialan :)
-
Odświeżam bo wymieniłem piastę z tyłu i przymierzam się do wymiany drugiej - lewej. Objawy to głośnie tarcie przy mocnym skręcie w prawo. Po wymianie prawego łożyska nie trze jak skręcam w lewo, dziwne jest natomiast to że padły oba (chyba) łożyska. Ponadto wyglądają dość świeżo, niepordzewiałe i są jeszcze widoczne nadrukowane oznaczenia Vemy. Jak byłem na szarpakach widać było "przeskakiwanie" koła i strzelało coś przy bocznym obciążeniu. Postawiłem na tuleje, ale może to jednak łożyska. Co obstawiacie - wada łożyska czy może zły montaż, niedokręcone? Prawe po wyciągnięciu wyglądało OK-bieżnie bez uszkodzeń, smar jak nowy. Jedyna różnica po wymianie to koło trochę ciężej się kręci. Teraz lewe kręci się prawie bez oporu, trochę szumi jak je rozkręcę, ale to chyba normalne? Wymieniać?