-
Panowie, udało Wam się dojść skąd taka usterka? Mam podobne objawy jak Wy, w zeszłym tygodniu nie mogłem jej odpalić, objawy jak skończony akumulator, rozłącza po przyciśnięciu start/stop, dyskoteka na desce rozdzielczej, problem z wyjęciem kluczyka. Wymieniłem więc akumulator na nowy, dzisiaj problem powrócił. Wkładam kluczyk, wciskam start/stop i brak reakcji tylko takie stukanie. Odpiąłem klemę, zaczekałem, nadal nic. Po około 30 minutach odpaliła bez problemu.
Nie chciałbym żeby mnie zaskoczyła w najmniej przewidywalnym momencie i uziemiła.
Pozdrawiam!
-
Sprawdziłeś wszystkie połączenia masowe?
-
Miałem w przeszłości podobny problem. Podpiąłem wówczas dodatkowy masowy przewód z zacisku "-" aku. bezpośrednio do silnika i wszystko wróciło do normy. Przeczyściłem wszystkie styki przewodów masowych i jest spokój do dziś.
-
-
Dzien dobry. Mam Alfę 159 2.2 JTS.
Jest problem z nieodpalaniem („cyk-cyk” pod maską). Spróbowałem pchnąć na biegu, i za drugim razem auto odpaliło jak nowe. Czyli rozumię że rozrusznik do regeneracji / wymiany?
I drugi temat, jeszcze dziś w trakcie jazdy wskoczyła pomyłka ABS z kołkiem z pod którego lecą kamienia, później zawieszil się speedometr, obroty, poziom paliwa, i jeszcze te dwa ostatnie. No i skończyło się dyskoteką i rozładowaniem akumulatora. Kontrolki akumulatora nie było od samego początku, i właśnie przez to i jechałem aż póki auto samo nie stało. Alternator pół roku jak regenerowany, regulator napięcia wymieniony pare tygodni temu. Z lądowaniem wszystko było dobrze, 14.14 z wyłaczanymi klimą i światłami, i 13.6 z włączonymi. W czym może być problem? Proszę polecić dobrego elektryka samochodowego w Warszawie / okolicach. Dziękuje.