Cinek nic nie odpisał, a jeśli chodzi o mnie to rozmawiałem z mechanikiem i doszliśmy do wniosku, że jeśli nie jest w EGRze dużo syfu to zostawiamy, a jeśli bedzie syf to czyscimy i zaslepiamy. EGR wymieniałem jakieś 1,5 roku temu na nowy.
Printable View
Cinek nic nie odpisał, a jeśli chodzi o mnie to rozmawiałem z mechanikiem i doszliśmy do wniosku, że jeśli nie jest w EGRze dużo syfu to zostawiamy, a jeśli bedzie syf to czyscimy i zaslepiamy. EGR wymieniałem jakieś 1,5 roku temu na nowy.
Jaki o mnie chodzi to co do egr wyciągnąłem taki wniosek: może dzisiaj nie ma w nim dużo syfu ale w przyszłości się pojawi :-)
Ale też chodzi o to że coś tam chłodzi to spaliny czy coś tam takiego :)
Silnik 1.9 będzie się kapkę dłużej nagrzewał, co będzie zauważalne w zimie. Ogólnie EGR to nic dobrego, wynalazek mający sprostać wymaganiom ochrony środowiska.
Zaslepka z dziurkami minimalnie zasyfienie zmniejszy i brak błędu na kompie:)ake to tylko na początek..na wiosnę po roku z ta zaślepka czas na calkowita i wywalenie z kompa:)ale nie powiem nawet z dziurkami jest oki:)potem sprawdze zasyfienie jakie się zrobilo:)
Dostałem o taką odpowiedź
"Witam,
Można usunąć. W razie czego możemy taką usługę wykonać wysyłkowo na samym
ECU silnika.
Pozdrawiam"
Jak mogę coś zasugerować to najlepszym rozwiązaniem jest zaślepienie EGR + programowo off.
Ja na własnym przykładzie mogę napisać że czyszczenie egr nic nie daje, w pewnym momencie znowu będzie zapchany.
Czyściłem EGR w listopadzie bo zapchał się już tak że z ruszaniem miałem problemy (brak mocy od 0 do 2000 obrotów) po wyczyszczeniu chodził jak marzenie ale po kilkunastu dniach wywalił mi błąd na panelu. Co się okazało egr do wymiany.
Ja osobiście jestem umówiony na wywalenie EGR, DPF i wymianę rozrządu + chiptuning u Cinka. Trochę do niego kilometrów mam ale nie chce oszczędzać na tak ważnych zmianach w mojej Alfce.
To ciekawe, bo mi nic nie wspomniał że można wysyłkowo - czyli demontaż ECU ?
To wolę już podjechać :)
Ja wymieniaem EGR jakies poltora roku temu i poki co zadnych problemow z nim nie mam... jutro bede wiedzial w jakim on jest stanie po takim czasie :)
Czy komuś też pojawia się błąd egr na zaślepce z otworami> ? u mnie czasem wyskoczy.. Po skasowaniu na jakiś czas spokój
Nie ma żadnych zmian w pracy silnika, jezdzi bez zarzutu, moc wzorowa, tylko ten check... Egr jest wyczyszczony.