Tak, dokładnie z navi, jakbyś potrzebował jeszcze jakieś fotki to daj znać.
Printable View
Tak, dokładnie z navi, jakbyś potrzebował jeszcze jakieś fotki to daj znać.
Czołem! AirAjti, czy masz jakieś postępy w instalacji B&M? Zacząłem przymierzać się do tego samego i trafiłem na ten wątek. Twoje doświadczenia w zmaganiach będą niezwykle pomocne. Ja musiałbym jeszcze dołożyć sterowanie z kierownicy (więc i poprowadzić tam wiązkę), bo w mojej wersji nie ma kierownicy z multifunkcją.
Ktoś na forum zmieniał kierownicę na multi i musiał zrobić tyko Proxy bo przebieg mrugał ;-)
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Mi się udało. Ale kurde nie mam czasu zrobić dla Was manuala :/ jak tylko znajdę chwilę to chociaż po krótce opiszę :)
Pucek- tak, trzeba zrobic proxy przy zmianie kiery na multi. Widziałem to w opcjach.
ja założyłem do mito bo w 159 mam już radio z navi. Jeśli masz przyciski w kierownicy to sprawa jest banalna, najtrudniej chyba dostać niebieską wtyczkę 32pin (pasuje np. od sterownika nawiewu do opla astry bez klimy) i dobrać się do kabli od mikrofonu. Resztę okablowania masz przy radio więc zostaje zrobić 4 lutowania + żółtą wtyczkę mini-iso (w mito była zielona) i ewentualnie gniazdo USB
Przy okazji:
- brakujące 12V po stacyjce można podłączyć pod +ANT w radio (sterowanie anteną),
- wtyczka mini iso zielona jest tylko dla wersji bez USB (sygnał mono+mute)
- wtyczka żótła to 3 kable (sygnał stereo) jak na schemacie, wtedy nie ma potrzeby podłączania wtyczki zielonej/niebieskiej.
Witam , mam mały problem do dzisiaj po włożeniu pendriva mogłem muzykę przełączać na kierownicy , nagle przestało działac . Zmieniałem na innego pena i to samo , przycisk działa bo na radio działa normalnie . I jeszcze jedna sprawa czy udało się komuś puścić muzykę z telefonu ja mam Xperia M i nie mogę sobie z tym poradzic . Z góry dzięki za pomoc.
To świetne wieści! Dzięki, Panowie! Teraz jeszcze bardzo proszę o zdjęcia - każdej wtyczki i każdego dołożonego przewodu z trzech stron :).Cytat:
Napisał Kali_33
Widziałem na Allegro, że jest wiele centralek o różnych numerach (jest ich chyba z 10). Czy jest jakiś jedyny właściwy do AR159 2007?
Kali_33 - Rada co do niebieskiej wtyczki jest rewelacyjna! Przetrzepałem dziś sklepy z elektroniką i niczego takiego nie mogłem znaleźć - wiedząc, że pasuje kawałek opla astry będzie znacznie łatwiej (pewnie są do kupienia w każdej biedronce albo lidlu podczas "tygodnia niemieckiego").
nr centralki do 159 trzeba wziąć ze starego ePer z max. 2010 r. bo potem ukryli nry, a dokładny schemat masz w eLearn, naprawdę nie ma w tym filozofii. Do działania B&M potrzebne są + po stacyjce, masa, + na stałe, 2xCAN (wszystko przy radio), 2 kable do mikrofonu i 3 x AUX. USB można sobie ewentualnie podpiąć później. Robisz Proxy i po sprawie.
Wtyczka z tego co pamiętam pasuje także z innych modeli Opla (Zafira, Corsa) bez klimy i automatyczną klimą, byle była niebieska :)
Może wstyd to przyznać, ale choć zawodowo czytuję porąbane dokumentacje techniczne, to tu patrzę na eLearn od ładnych kilku godzin i staram się przełożyć to, co napisałeś na rozpiskę pinów i wymiękam... Brakuje mi kilku rzeczy. Pomińmy zupełnie piny potrzebne do podpięcia USB. Czy mógłbyś proszę pomóc zidentyfikować te oznaczone znakiem zapytania? Nie mogę ustalić pinów 2xCAN, wejść mikrofonowych i... zasilania stałego i stacyjkowego. W sumie 6 do rozpoznania... Jeśli coś pokręciłem w już wypełnionych polach, proszę o naprostowanie.
Kod:M162A BLUETOOTH CONTROL UNIT (DASHBOARD)
Pin
Cable
Destination
Sec..
Colour
Node
Connect.
Pin
3
N
See P143 USB SOCKET
5 (pomijam)
4
V
See P143 USB SOCKET
4 (pomijam)
5
L
See P020C RADIO (DASHBOARD)
1 (A.AF-L) - dźwięk z B&M media playera do radia, kanał lewy - bez USB do pominięcia?
7
M
See P020D RADIO (DASHBOARD)
7 (Tel AF+) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe
8
B
See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD)
7 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)
14
BS
X
See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD)
25 (? - przy skrzynce bezpieczników)
15
NZ
See C020 PASSENGER SIDE DASHBOARD EARTH
16 (masa)
16
1
RV
See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD)
8 (? - to znajduje się pod skrzynką bezpieczników)
19
B
See P143 USB SOCKET
3 (pomijam)
20
R
See P143 USB SOCKET
2 (pomijam)
21
SCH
3 (AF.F-masa) - kabelek AUX - dźwięk z B&M - masa
22
Z
2 (AF.F-R) - kabelek AUX - dźwięk z B&M media playera - kanał prawy - bez USB do pominięcia?
23
S
8 (Tel AF-) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe
24
SCH
See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD)
6 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)
25
H
9 (Tel Mute) - automagiczne wyciszenie radia w czasie rozmowy
30
NS
X
See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD)
24 (? - CAN? Zasilanie?)
31
SCH
See P143 USB SOCKET
6 (pomijam)
32
AB
X
See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD)
4 (?)