Więc mod usunie co zbędne i tyle:) Temat jest taki a nie inny bo 90% ludzi chce pakować (albo już zapakowało - czyt. zachód) zaciski ze 166 bo są mega łatwiej dostępne niż z FC a koszt adapterów jest niższy niż przesiadka na zwrotnice z FC.
Printable View
Więc mod usunie co zbędne i tyle:) Temat jest taki a nie inny bo 90% ludzi chce pakować (albo już zapakowało - czyt. zachód) zaciski ze 166 bo są mega łatwiej dostępne niż z FC a koszt adapterów jest niższy niż przesiadka na zwrotnice z FC.
Zaciski brembo do tarcz 305mm 400zł
zwrotnice z FC 150-300zł
klocki do zestawu ?
tarcze 305mm ?
Na pewno tarcze klocki są droższe do większych zestawów i raczej tarcze na 4 śruby cieżko dostac
Zaciski duże brembo kupisz drożej ale łatwiej dostać koszt adapterów jest dużo większy od używki zwrotnic FC
Ta dyskusja nie ma żadnego sensu. Jeśli ktoś chce z FC to żaden problem, zwrotnica, zacisk, przekładka i po problemie, przecież nikt nie broni. Po to napisałem w temacie że chodzi o 166 bo tu trzeba dorobić adaptery i jest to trochę inna zabawa a zaczęła się dyskusja o przewadze jednych świąt nad drugimi.
Ja chcę takie bo mam już zaciski i mam sprawne auto, a nikt nie bierze pod uwagę że w kupionych zwrotkach np. trzeba będzie wymienić łożyska a to daje kolejne 300-400zł i wtedy robi się już o parę stówek drożej.
Jak skończę to podam ile mnie to kosztowało w całości.
Problem jest tylko dla właścicieli 155 z ts8v i chyba 1.6- 1.8 ts 16v ponieważ tam jest najcieńsza zwrotnica na łączeniu z amorem i żadna inna nie podejdzie (ew od 2.0 16v ale trzeba wymienić tez końcówki i drążki kierownicze.).
Rafał , hmmm co ty piłes "ponieważ tam jest najcieńsza zwrotnica na łączeniu z amorem" amory masz standardowe , i te mocowanie jest takie same
Pomyliło Ci się z mocowaniem zacisku chyba , bo w przypadku 257 , będzie tak ze są śruby mniejsze , niz przy zawieszeniu w 2,0 16V .
tak to zwrotnica niczym sie nie rózni , ani końcówkami ani nic , wszystko kompatybilne ( przeca przerabiałem to w TD )
A dokładnie pomierzę i porobie zdjęcia jak we wtorek zacznę rozbiórkę Formuły ( w końcu ) bo tam będę pakował chyba zawieche właśnie z 2,0 16V . Tak żeby mieć wszystkie 3 na takim samym zawieszeniu , bo na magazyn kupie pare częsci :) i będzie git , a nie wachlowanie 4 kompletami tarcz .
Dodano po 7 minutes:
A takie pytanie , bo zwrotnica w FC , jest inna , przypadkiem przegub nie jest też inny ? bo łożysko wiemy ze jest na bank inne ( większe ) więc teraz jak z piastą i przegubem ? mierzył to ktos :)
Bo nie ukrywam do mojej 2,0 16V bym takie cudo zrobił :) , pierdzielić jakies adaptery przynajmniej mam pewne :) chodz wyjdzie taki zestaw koło 2tys zł ( za to mozna 155-tke kupic :P )
Nie.W V6,2.5 TD amortyzatory są inne.Właśnie mocowaniem do zwrotnicy się różnią.Może i charakterystyką ze względu na ciężki przód.
Zawieszenie 155V6 jest takie same jak FC 16V Turbo i ztego co wiem wymiana zwrotnic z 20VT jest bez żadnych przeróbek więc swap do 155V6 powinien być bezproblemowy
nie potrzebuje ktoś nowego oryginalnego łożyska zwrotnicy do 155 V6 ? bo mi cholera lezy :P
Andrew.ja pisałem do Dziara,że amory między ts a v6 się różnią.
Dziaru,będę potrzebował takie łozysko