To i ja namieszam. Oryginalny aku Exide, 60Ah, 540 A (EN).
Czy to ta włoska norma? Czyli mam?
Printable View
To i ja namieszam. Oryginalny aku Exide, 60Ah, 540 A (EN).
Czy to ta włoska norma? Czyli mam?
Mnie jednak cały czas zastanawia jak Wam się te aku 90Ah mieszczą.. bo jak sobie mierzyłem to tam ciężko będzie wsadzić cokolwiek dłuższego niż 29cm, a akumulatory 85Ah, które oglądałem mają po 31,5 cm.. Niby rynienka na aku jest dłuższa, ale przez wiązki kabli idące za akumulatorem, raczej nie da się go dosunąć do konca od strony kabiny.. Może ktoś zmierzyć swoją 90-tkę jaką ma długość i/lub cyknąć fotkę z góry ?
Miesci sie, miesci. Wlasnie dzis wywalilem stary oryginalny exide (90Ah, 440A) z naklejkami alfy jeszcze. Dlugi na 31,5cm. Na pewno ciezej go wyjac niz mniejsze, ale da sie to zrobic. Odchylasz mocno w gore "plus", z minusem nie ma problemow i podnosisz od strony "minusa". Poza tym wolalem wpakowac o identycznych wymiarach poniewaz mam na nim taka torbe otulajaca aby nie zmarzl ;)
Potwierdzam, też miałem oryginalny Exide 12V 90Ah 440A (nr 50501114)- właśnie wymieniłem na Centre Future CA770 i teraz mam luz - ocieplacz na aku jest także za duży.
Ja również mam oryginalny o pojemności 90Ah. Zastanawiam się, czy wasze (90Ah) jak były w pełni sprawne dobrze "kręciły" rozrusznikiem ? Mój, mimo, że wg pomiarów ma pełne naładowanie to od początku słabo "kręci". Może to wina małej wartości prądu rozruchu ?
Ja u siebie mam aku 62Ah, z prądem rozruchu 540A.Przeszła mi przez głowę myśl związana z zastąpieniem tego małego aku jakimś większym dla dieselka ale był wymieniany przez Belga w zeszłym roku.Sprawdziłem ładowanie, pobór prądu w różnych warunkach obciążenia (światła, dmuchawy itp) no i zaobserwowałem, że spada napięcie i to nawet znacznie podczas obciążenia.Wystarczy aby rezystancja połączeń była wysoka lub połączenie było dość słabe by spadek napięcia w miejscu połączenia skutecznie utrudniał rozruch.Sprawdziłem u siebie.Powierzchnia terminala to ok. 60mm2.Powierzchnia styku pomiędzy terminalem przewodu masy a nadwoziem była rzędu kilku mm2.Otóż miejsce wokół nakrętki do której przykręca się śrubę z terminalem kabla masy u mnie było zamalowane farbą!(I to nie z powodu zakupu auta "bezwypadkowego").Obydwie strony terminala zaśniedziałe.Zdjąłem klemy, oczyściłem drobną szczotką drucianą terminale oraz klemy.To samo zrobiłem z miejscem podłączenia masy na nadwoziu usuwając z niej farbę na powierzchni ok 60mm2.Miejsce zabezpieczyłem pastą miedziową.Oczyszczony terminal przykręciłem do nadwozia.Całość pokryłem pastą miedziową - już więcej nie zaśniedzieje, dobrze łączy...i pali od strzału.;-).Można użyć preparatu Kontakt 60 zamiast smaru miedziowego.
u mnie sznajder 74ah/680a, bez zastrzezen
Przeczytałem w innym temacie, że ogólnie rozrusznik kręci dość słabo, więc może to nie akumulator, tylko rozrusznik o takiej charakterystyce ?
Wg mnie rozrusznik kręci słabo przez filtr DPF (większy opór) - wywaliłem filtr i problem znikł:)
pzdr