No tu niestety racji nie przyznam . Głowice dwie ale panewki nie wylatują razem z olejem co wymiana :P . Akurat v6ki uznawane są za najmniej awaryjne silniki Alfy * Busso . Jakby nie spalanie to bardziej ryzykownym zakupem byłby JTDk niż V6 .
Printable View
Krusz.... nie chodzi mi o to że nie psują się wcale. Ale to najmniej awaryjne jednostki. Ale biorąc pod uwagę TS`a to faktycznie busso jest niezniszczalne, bezawaryjne i wieczne :sarcastic:
W V6 wolnossącym zatarty wał? obrócona panewka? Chyba żartujesz :) wolnossak jak ma olej przyzwoitej jakości (nie musi być nawet super) to będzie chodził. Usterki jakie mogą się zdarzać częściej to może przepływka, czasem cewki. A i tak jak ktoś zmieni na oryginał to zapomina o problemie pewnie na kolejnych kilkanaście lat :) czytam dział 166 od wieeeeelu lat i na prawdę nie ma problemów z tym silnikiem poza typowymi bolączkami elektronicznymi. Ale to ze względu na wiek auta.
Oczywiście są i negatywne przypadki ale to raczej na zasadzie wybitnie dobijanych egzemplarzy. Weźmy takiego słynnego mariana z działu 166. Chłop nic nie naprawia, jeździ a co padnie - wyrzuca :) i uwierzysz że jeździ tą rozrzęziałą 166 już chyba parę lat? I nie chce się rozsypać :) tyle tylko że po takim marianie jakich się trochę w Polsce znajdzie to faktycznie kupisz minę.
Eh wczłowiek chce się dowiedzieć jaka jest różnica między 3.0 a 3.2 V6 Busso a tu się zaczynają kłótnie o awaryjność silnika...
Różnica jest prosta. Pojemność. Rozwiercone 3,0 i tyle.
Za tym idzie moc i moment. Ot cała filozofia.
Odnośnie budowy, wytrzymałości to różnicy nie ma. 3,0 cf3 też już miało kilka katów i pierdylion sond.
Wrażenia z jazdy 3,0 i 3,2 w tej samej budzie (ja porównywałem w 166) są nieco lepsze na rzecz 3,2 ale uważam że przy tej masie te 20KM dupy nie urywa i nie jest aż tak zauważalne. Jakieś tam dziesiąte części sekundy jest szybsza. Ale jak już wspomniałem to jak brać to max :)
No i o to chodziło, dziękuję:-) a spalanie? Ja wiem, przy takich silnikach rozmowa o spalaniu to jak pytanie kobiety o wiek, ale spalanie 3.0 to już są górne granice moich możliwości gdyż dużo jeżdżę. Jeśli to jest litr różnicy, spoko. Ale jak 3-4 litry to j problem
W V6 spalanie zależy od Twojej nogi. Jednym będzie palić 1l więcej, innym 3. Nie da się tego opisać. Każdy napisze po swojemu a i tak to nie będzie miało wiele wspólnego z Twoim przypadkiem. Pamiętaj że na spalanie największy ma wpływ masa i przyspieszenie. V6 w 166 i GT będzie palić inaczej. Jak będziesz rozsądnie się rozpędzał to też co innego jak ciągłe sprinty.
Licz się z tym że w trasie może palić Ci od 10l do 18l i już. Jak Cię finanse przycisną do ściany to nauczysz się ekonomicznie jeździć i do 12l Pb w trasie zejdziesz bez problemu. A jak nie będziesz nad tym panował to poniżej 15 Ci się nie uda. Mówię tu o 166 czyli masie ponad 1,5t.
Ale i tak tu na pewno znajdą się wpisy z eco drive więc weź sobie na to poprawkę :)
Nic nie jest rozwiercone, 3.0 i 3.2 ma ta samą średnicę tłoka/te same tłoki, korbowody, zawory, wałki wydechowe, w 3.2 są tylko ciut inne wałki ssące, takie same głowice. W 3.2 zmianę pojemności zrobiono ciut większym wykorbieniem wału, nawet na bloku w 3.2 jest wybita cecha 3.0 :)
Masz rację, sorki :)
Podczas dwuletniej przygody z moją GTA średnie spalanie waha się między 11 a 12,5 litra w mieście. Dłuższą trasę przejechałem w ubiegłym roku, do Włoch. Auto załadowane po sam dach, na pokładzie 2 osoby dorosłe i dwójka dzieci. Spalanie w drodze do Italii, niewiele ponad 1000 km, droga widokowa przez Alpy, wyniosło 7,8. Wracając włoską autostradą 8,3 , ale w domu byliśmy znacznie szybciej. Średnie wakacyjne spalanie, czyli droga tam, z powrotem, kilka wypadów na miejscu, w lecie z klimą, to 8,7 na dystansie coś koło 2300 km. Wynik uważam za znakomity, porównywalny z alfą 147 1.6 TS 120 KM, którą miałem 10 lat temu. O przyjemności z jazdy nie wspomnę.
Koszty wymiany rozrządu to, w moim przypadku, 760 zł części, 300 robota. O ile Twój mechanik ma blokady rozrządu do silnika 3.2. Mój ich niestety nie miał, więc kupiłem dla siebie za 318 zł. Jeśli w przyszłości zakupisz auto a blokady będą Ci potrzebne, służę pomocą.