-
Przesiadka z A3 131km (ASZ) do 159 2.0 170km. Pierwsze wrażenie - auto chore (trubo, DPF, itp.), wątpliwości rozwiane po jeździe innym egzemplarzem z takim samym motorem i wyposażeniem (przy zakupie w DE). Gdybym miał ponownie kupować to tylko 2.4. Jeżdżę autem już 2 lata i się przyzwyczaiłem ale zobaczymy jak będzie po programie, mam nadzieję że się miło zaskoczę.
-
Kilometr od domu wpadam na Wislanke, potem A1 i A4, 120-140km/h na tempomacie i po 80km jestem w pracy - do takiej jazdy 120KM w zupelnosci wystarcza, a i 180km/h na tempomacie utrzymuje bez problemu. Ale jak bym mial jezdzic trase gdzie mial bym co chwile wyprzedzac to bym sie posral, zdecydowanie zbyt malo rumakow. Temat do zamkniecia :)
-
a tam zaraz do zamknięcia
owszem - toto jedzie
ale jak sie rozbuja
a od świateł to i z byle skodą 1.6 Pb nawet nie ruszam bo sie boje
pozdro wł. 159 sw 1.9 120 :lol:
-
Ale tak jest praktycznie z każda nowa generacja auta klasy średniej. Ja to sprawdzałem na pasku B5 1,9 tdi i B6 2,0 tdi i na mondziaku II 2,0 130 Km i III 2,0 140 KM. Z grubsza każdy model jest i szerszy i dłuższy, poprawiła się w każdym aucie ochrona od uderzenia z boku , do tego więcej wyposażenia, lepsze wyciszenie i nadwaga gotowa. Dopiero nowa Mazda 6 jest wyraźnie lżejsza od poprzedniej, w reszcie najnowszych modeli to kosmetyka np. nowe mondeo lżejsze o 23 kg, lub jak golf VII lżejszy o 100 kg od VI w folderach reklamowych na wadze w jakimś tygodniku wyszło jakieś 20-30 kg.
-
JTD - Jedzie To Dupowato...
U mnie wyszło na hamowni 171 KM (mało, bo chip miał być delikatny) i aż 410-420 Nm.
Pod koniec ubiegłego roku wrzuciłem sobie testowo przed dłuższą trasą oryginalnego sofcika. Po przejechaniu może 15 km miałem ochotę wracać po laptopa :D
Nie zamierzam się pozbywać mojej 159, ale nigdy więcej nie kupię diesla! Kto ma diesla to nie zna frajdy z jazdy. A jak myśli że zna to jest w błędzie :)
Do 159 przesiadłem się z Fiata Albea. Różnica oczywiście zasadnicza :) Ale po blisko 3 latach ze 159 i te 170 kucy to trochę mało :D
-
2.0 jtdm 170 km ma w serii dość słaby dół. Dość wolno jest rozwijana moc. To znany fakt. Dlatego warto zrobić delikatny chiptuning.
-
Ja się przesiadłem ze 156 2.0 JTS 165KM do 159 1.9 16V ze skrzynią Q-Tronic. W grę wchodził tylko automat, bo jak pojeździłem 9'tka w 1.9 z manualem to mnie aż coś trącało od tego wachlowania biegami i braku dynamiki przy ruszaniu. W Stilo 1.9 115KM mojej mamy jest z resztą podobnie. Do tego dobrze znane problemy z M32 utwierdziły mnie w moich poszukiwaniach.
Generalnie jeżeli chodzi o dynamikę to szału nie ma. Q-Tronic, oczywiście w mojej ocenie, ratuje kiepską dynamikę na starcie i płynnie przerzuca biegi. Niestety masa i charakterystyka diesla zabija całą frajdę z jazdy względem poprzedniego JTS'a.... Do tego auto jest bardzo dobrze wyciszone względem dość surowej 156, co też subiektywnie zmniejsza odczucia dynamiki. Za to w trasie rekompensuje to ciszą i wygodą no i całkiem niezłą elastycznością. Wielka szkoda, że nie wsadzili do 9'tki jakiejś przyzwoitej benzyny (poza TBI, które niestety było poza moim budżetem).
-
Dla mnie 2.0 jechało do momentu gdy mnie punto wyprzedziło. Także chip będzie na dniach :D
-
Sporo zależy też od rozmiaru kół.
Zimą moja 159 jeździ na 215/55/17 i w tym przypadku mogę powiedzieć, że osiągi są na prawdę zadowalające.
Natomiast po zmianie na letnie: 225/40/19 jest odczuwalne pogorszenie osiągów. Gdyby na letnich 19" było tak jak na zimowych 17" to w zasadzie nie miałbym się czego poza zbyt krótkimi biegami I i II czepiać.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
Ja bujam się 8v w serii i mi to starcza do jazdy po mieście ( miasto ponad 10 tyś mieszkańców bez świateł itp ) czasem jakaś trasa. Do takiej jazdy mi starcza , ale też nie twierdzę że to auto jest dynamiczne , bo nie jest. :)