-
Jeśli przy przyspieszaniu (przy większych prędkościach tak ok. 160 km/h w górę) odczuwacie wibracje to przyczyną mogą być "suche" przeguby. Przeguby powinny być wypełnione smarem grafitowym. Nie zawsze trzeba je wymieniać - u mnie na przykład wystarczyło je nasmarować i zagrało - wibracje ustąpiły.
-
Witam wszystkich mam pytanie jak jest przegub wew. to on jest przygręcany tak jak by do takiego "miseczki" co wychodzi ze skrzyni . I tutaj moje pytanie czy ta czy ta " miseczka czy jak się to tam nazywa to ma mieć jakiś luz ?? i jak jest to montowane??
-
Masz luz na wejściu półosi do skrzyni?? Nie powinno być jakiegoś sporego luzu, w alfach często jakiś delikatny występuje, u mnie po wymianie półosi nie było w ogóle luzu.
-
No ja samą osłone na przegubie wew. i własnie mam delikatny luz na tym wejściu do skrzyni i się zastanawiałem czy mam być czy też niema być wogule ?? Bo tam chyba jakieś łożysko jest na tym wejśćiu zgadza się ??
-
nie wiem dokładnie jak jest w manualu, ale w automacie jest trzpień półosi wchodzący do skrzyni, a dalej masz przegub wewnętrzny, ja wymieniałem najpierw przegub, ale okazało się, że tłucze się półoś na wejściu do skrzyni, trzpień się wyrobił, wymieniłem i jest elegancko,
-
No ja mam Sportronica i własnie też mam lekki luz na tym trzpieniu co wchodzi do skrzyni po lewej stronie i właśnie nie wiem czy może być taki czy nie . A jaki koszt tego trzpienia co wchodzi do skrzyni ??
-
-
Witam, podpinam się do tematu. Posiadam alfe 166 2.4 jtd z 1998r. Mam duże luzy na krzyżaku i ponoć do wymiany. Pytanie brzmi jaki krzyżak idzie do tego rocznika, bo znalazłem różne krzyżaki ale są różne ilości ząbków. Czy ktoś sprawdzał w tym roczniku ile powinno być czy muszę koniecznie wyjąć i sprawdzić.
-
Niedawno wymieniałem przegub wewnętrzny i nie wiem czemu inni piszą o jakimś dorabianiu za 400zł czy regeneracji za 200zł jak w sklepie kosztował mnie coś około 160zł razem ze smarem, gumą, uszczelką i śrubami. Jak dobrze pamiętam to sprzedawca powiedział że jest taki sam jak w audi (jak dobrze pamiętam, w audi lub Volkswagenie). W katalogu wyglądało jak by to była jedna część z półosią, ale okazało się inaczej (na moje szczęście). Podczas wymiany zauważyłem tylko jedną różnicę, śruby były za krótkie, podejrzewam że w tym audi czy Volkswagenie wkręcają się w półoś, a o mnie po prostu są nakrętki z drugiej strony (założyłem stare śruby). Przejechałem na tym przegubie do tej pory jakieś 2000km i nie mam najmniejszych problemów, a oczywiście gwarancja jak na każdą część 2 lata (ale pamiętajcie że gwarancja na części kupowane to fikcja - dotyczy tylko wad fabrycznych).
-
Ponawiam. Posiadam alfe 166 2.4 jtd z 1998r. Mam duże luzy na krzyżaku i ponoć do wymiany. Pytanie brzmi jaki krzyżak idzie do tego rocznika, bo znalazłem różne krzyżaki ale są różne ilości ząbków. Czy ktoś sprawdzał w tym roczniku ile powinno być czy muszę koniecznie wyjąć i sprawdzić.