Daj znac co z tym R bo czasem mocno szarpie.a jak zostawiasz skrzynie na P? Jak wrzucalem tylko P to potem wrzucajac na D bylo tez mocne szarpniecie. Teraz noga na hamulcu P, zaciagam reczny i dopiero puszczam pedal . Skoczyly sie szarpniecia
Printable View
Daj znac co z tym R bo czasem mocno szarpie.a jak zostawiasz skrzynie na P? Jak wrzucalem tylko P to potem wrzucajac na D bylo tez mocne szarpniecie. Teraz noga na hamulcu P, zaciagam reczny i dopiero puszczam pedal . Skoczyly sie szarpniecia
zostawiam tylko na P. reczny zaciagam tylko co jakis czas zeby go wogole uzyc. a jesli chodzi o szarpanie to dzieje sie tak tylko na zimnym silniku czyt. oleju w skrzyni. jak juz troche pojezdze i wszystko sie nagrzeje to wszystko wraca do normy. jak go kupowalem to zauwazylem to szarpanie gdy kumpel zmienial biegi a ja stalem przed otwarta maska. troche mnie to przerazilo bo caly silnik sie ruszal ale wyczailem tez wtdey ze poduszka pod skrzynia jest walnieta i zrzucilem to na poduche. po zakupie wymienilem poduche jednak to nie zmienilo nic. gdzies wyczytalalem ze to normalne jakis mechanik tez mi tak powiedzial ale mnie to wkurza i moim zdaniem tak byc nie powinno.
a i jeszcze jedna sprawa. mi szarpie tylko gdy wrzucam R jesli od razu daje na D to nawet nie wyczuwam zalaczenia biegu.
To raczej nie jest normalne że mocno szarpie. Wydaje mi się że takie szarpniecia przy zmianie z P na D lub R to moze być kosz C1. Ale najlepiej dopytaj Kamila. Lekkie,ledwo wyczuwalne załączenie jest ok ale bez szarpnięć i uderzeń.
rozumie ze kosz c1 nie laczy sie jednoczesnie z wymiana sterownika? moze to glupie pytanie ale generalnie chce sie przyszykowac na czekajace mnie koszty bo nie chcialbym sie zdziwic. wiem ze wymiana sterownika to ok 3 tys plus olej to i tak pewnie kolo 4 sie zakreci a sam kosz ile moze kosztowac?
dobra sam sobie doczytalem. oczywiscie ze kosza nie trzeba wymieniac razem ze sterownikiem (jesli ten jest ok) a koszt wymiany C1 to ok. 2 tys z robota i olejem.
dopisalem zeby ktos inny zainteresowany nie musial szukac. pozdrawiam
U Kamila w ZG koszt wymiany kosza C1 (robocizna ,części ) coś około 1800-2000pln, sterownik nowy z wymianą olejem itd. 2900.
Ja jestem również po rozmowie z Kamilem z ZG, bo wybieram się do niego w drugiej połowie kwietnia lub początkiem maja na wymianę sterownika. Z usterek i objawów najbardziej typowych jak z nim rozmawiał to przedstawił mi to tak:
Sterownik (koszt 2900zł):
-szarpnięcia przy zmianie z 2 na 3 (lub 3 na 4) nasilające się wraz ze wzrostem temperatury oleju
-szarpnięcia przy wrzucaniu R i wyrzucaniu z R na P również nasilające się wraz ze wzrostem temperatury oleju
Kosz C1 (koszt 1800zł):
-szarpnięcia przy redukcji z 5 na 4 (lub z 6 na 5 - nie pamiętam dokładnie)
-opóźnienie i szarpnięcie przy załączaniu D
U mnie objawy pasują idealnie do wyrobionych elektrozaworów w sterowniku. Przy przejściu z 2 na 3, co którąś zmianę lekko szarpie i im bardziej rozgrzany olej tym częściej się to pojawia. Przy wrzucaniu R na nierozgrzanym oleju nie mam żadnych szarpnięć. Po przejechaniu kilkudziesięciu km w korkach jest odczuwalne szarpnięcie przy załączaniu R i przełączaniu z R na P. Przy włączeniu D nie mam żadnych szarpnięć, tylko uczucie załączania biegu.
Po tej rozmowie ustaliliśmy z Kamilem, że trzeba będzie u mnie wymienić sterownik i zalecił mi wymianę statyczną oleju teraz, żeby trochę pochodziła na świeższym oleju zanim do niego przyjadę. Wymiana nic nie poprawiła, a raczej bym powiedział, że odrobinę pogorszyła pracę skrzyni. Na koniec rozmowy Kamil mnie zapytał jaki przebieg ma samochód. Jak podałem, że niecałe 240 000km to dodał żartobliwie, że to już pora na zrobienie całej skrzyni :)
Tomekkk a orientowales sie moze ile zajmuje to czasu. zostawiasz auto z rana i odbierasz po paru godzinach czy raczej na pare dni sie pozbywasz auta?
Jako, że ja będe jechał do niego z Warszawy to było to jedno z pierwszych pytań, które zadałem. Wymiana sterownika wygląda tak, że przyjeżdża się do niego rano (ok 8-9) i po południu auto jest gotowe (Kamil rezerwuje cały dzień na jedno auto wtedy). Można być przy naprawie albo wybrać się na kilkugodzinny spacer. Nie wiem jak jest w przypadku naprawy kosza C1, ale z tego co czytałem na forum Vectry to również naprawiał to chyba w jeden dzień.
Wymiana sterownika trwa 5-6h, i tyle to mu zajmuje. Nie trzeba wyciągać skrzyni. Co do kosza c1 nie wiem nie pytałem. Kapitalka skrzyni to coś około 4800, i dwa dni roboty.
to by bylo ok. ja co prawda mam 120 km do niego ale pozostawienie auta na noc jest i tak troche "niezreczne":) dzieki za info