U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
Printable View
U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
Na początek proste rozwiazania. :) Objaw szarpania moze mieć bardzo dużo przyczyn: zawór EGR, nieszczelność na dolocie do turbiny, kostka na wtryskach, przepływomierz, czyjnik doładowania, Filtr paliwa i takie tam. :)
Ja miałem tylko jeden incydent na drugi dzień po kupnie. Stałem na światłach i nagle zaczął swirować, falujące obroty i próbował zgasnąć. Więc dostał w czajnik po sportowemu i już wiecej nie miał głupich pomysłów. :D
Dzisiaj tego nie zrobiłem bo były korki w mieście. Ale wczoraj na S3 i Potem na A2 przegnałem go :). wczoraj było to pierwszy raz. Ciekawe jak będzie jutro moze to faktycznie Paliwo. Miałem mało głęboka rezerwa prawie w sobotę i zalałem tam gdzie zawsze i wtedy to się zaczęło. Pojeździmy Zbaczymy.
Ale co najlepiej sprawdzić w pierwszej kolejności. Jakieś styki łączenia??
Na razie trzeba wyjeździć trochę to obecne paliwo zalać porządnym np. na Shellu pojeździć i zobaczysz. Po co grzebać w aucie jak poprostu paliwo mogło być zanieczyszczone. Ja dopuszczam tankowanie tylko na dwóch stacjach w Polsce Shell i Orlen. Jak nie pomoże to później sie będzisz martwił.
Równie dobrze możesz mieć syfek w zbiorniku :)
Chyba tak na początek zrobię wyjeżdżę to co mam a mam jeszcze na około 200-300 km (wie kreski) i podjadę na shella i V-powera dam mu na przeczyszczenie :).
Witam,
Odnowię temat. Byłem na urlopie i tak jak miałem zrobić na początku zalałem di mojej Belli "lepszego"- droższego paliwa. Na początku było ok myślałem że problem ustał ale pojawił się ponownie po przejechaniu parunastu km. Dodatkowo przy obrotach około 2100-2200 na 3-4 biegu przy niedużych prędkościach pojawiło się coś jeszcze mianowicie piszczenie dosłownie. jak się zorientowałem że to moja Bella tak Robi przy minęło trochę czasu :). zacząłem przy tych obrotach operować lekko gazem gazem i dźwięk się pojawiał przy tych wartościach obrotów a powyżej znikał, ale tylko przy lekkim dodawaniu gazu. Przy agresywnej jeździe nie było tego piszczenia. Co to może być czy ktoś miał taką przypadłość?
Panowie, odepnijcie przepływkę i zobaczcie czy szarpie. Jej odpięcie ustawia zawór w pozycji OFF, jeśli przepływka jest sprawna i pokazuje parametry zgodne z wartościami (przybliżone) zadanymi i samochód przestał szarpać to macie winnego - EGR. U mnie po wyczyszczeniu EGR na chwilę pomogło, ale dosłownie na chwilę. Jestem aktualnie po trasie 3000 km do Chorwacji i z powrotem, jak sugerowali inni koledzy EGR czyści się na na długich trasach - niestety nie jest to prawda - sprawdziłem na własnym pacjencie.
Ja powoli szykuje się do jego zaślepienia, wymiana za droga a szkoda DPF, który dość dostaje po d..pie w przypadku niesprawnego EGR. Co ciekawe pojawił mi się błąd P0130 - sonda lambda - był kasowany przed wyjazdem a po powrocie znowu się pojawił. Co ciekawe nie ma check'a.