jeśli to sprzedają to muszą mieć homologację :) ale nie spotkałem jeszcze firmy, która sprzeda przewody hamulcowe jako przewody hamulcowe....
Printable View
jeśli to sprzedają to muszą mieć homologację :) ale nie spotkałem jeszcze firmy, która sprzeda przewody hamulcowe jako przewody hamulcowe....
Z tego co widzę np do 147 Hel w oplocie kosztują za komplet (4 sztuki) 380zł. Jaka jest cena takiego kompletu od enzet, pizzabrakes?
Krusz ile taka przyjemność, jeśli to nie tajemnica?
Dzięki;-) Jutro sobie do nich zadzwonię i podpytam czy zrobią powrozy dla mnie:-D
Dzwoń, pytaj. Ja robiłem u nich przewód wysprzęglika w oplocie i jest git, z tego co wiem to chyba najpewniejsza i najpopularniejsza firma w temacie takich gratów.
Ma prawo, tylko musi mieć "papier" na ich dorabianie. Musi też przetestować a nie jak w przypadku jednej z tu wymienionych firm - zwykłą sprężarką wsadzając do wody. Na koniec wydaje się certyfikat. I tu jest problem, gdyż taki przewód końcowo okazuje się drogi.... Dlatego jak napisałeś - wąż z zakutymi końcówkami sprzedaje się jako np. przewód do układu smarowania silnika.... oficjalnie. A to do czego użyje go kupujący to jego sprawa. Cóż.... ;)
Jakbym chciał sprzedać Ci po znajomości komplet przewodów to niewiele by było mniej. Marża na nie jest maleńka :/
Wystarczy przejrzeć ofertę firmy TRW. Możesz kupić przewody w oplocie i końcówki. Wszystko z atestem, ECE itp. Jak kupujesz komplet do konkretnego pojazdu , to w zestawie są papiery TUV/ABE i nazywają się przewody hamulcowe.
Jak nie ma kompletu dedykowanego, to można złożyć sobie przewody z części które są w ofercie. Tak właśnie mam zamiar zrobić w AR147. Komplet na cały samochód poniżej 400PLN po rabatach. Montowałem już te przewody do kilku motocykli, w tym CBR1100XX z DualCBS, i jakość jest na najwyższym poziomie
ale tu nie chodzi o to, cała sprawa rozbija się o atesty - nie mogą sprzedać przewodu hamulcowego bo musiałoby to mieć atest i dopuszczenie do ruchu. sprzedają więc jako przewody hydrauliczne i nie interesuje ich, gdzie to pójdzie - sprzedali przewody hydrauliczne, więc nie mogli wiedzieć, ze to do hamulców, i w razie dzwona ręce czyste...