-
Nie ma oznaczeń - kupiłem na allegro bo był taki jaki kiedyś zafascynował mnie w radioelektroniku. Cecha szczególna: prostopadłościenna obudowa z jednym naroznikiem ściętym. Na tej właśnie ściance jest tandem głosników pod maskownicą uzupełniającą ścięty narożnik. Był opisany w radioelektroniku 1/1990 lub 6/1988 albo najpewniej 4/1986. W necie nie mogę znaleźć a nie wiem gdzie wsadziłem swój egzemplarz (mam tego pół tony więc jest w czym szukać)
Jeden z głośników jest chyba połączony odwrotnie (albo wejście jednego wzmacniacza jest odwrócone) - więc membrany poruszają się w jednym kierunku.
- - - Updated - - -
-
Układ głośników jest niekiedy stosowany, tylko ciekawi mnie czy zasilane są niezależnie. Nie ma wzmacniaczy idealnie identycznych, więc sygnał wzmacniany jest też minimalnie różny. Membrany poruszają się delikatnie odmiennie a zmieniające się ciśnienie między nimi wprowadza zniekształcenia. Do tego niewielkie uszkodzenie jednej końcówki może prowadzić do uszkodzenia drugiej lub głośnika. Totalnie niepraktyczne.
-
Myślę że za bardzo odeszliśmy od tematu. Na koniec napiszę że membrany muszą być połączone tak by przestrzeń miedzy nimi była szczelna, układ juz dawno opisany, stosowany i ... zapomniany. Nie przespałem pół nocy i nie mogę znaleźć - ale powinny być to radioelektroniki z lat 1984-1992.
Ale skoro nie ma takiego układu w subie od sw to nie ma tematu.
-
bose 3512
Został mi komplet po starej alfie 156sw, BOSE AMP 3512 alfa 156 wagon.
i tak kombinowałem żeby wykorzystać wzmacniacz w innym aucie.
Z moich "rozkminek" na podstawie schematów tutaj zamieszczonych wychodzi mi takie połączenie:
piny kostka iso B 8pin z radia do wzmacniacza, następnie go głośników:
P36 LF
+5 SN - RÓŻ CZAR in10/ out17
-6 NZ - CZARN FIOLET in 3/ out16
P35 RF
+3 RN CZERW CZARNY in9/ out18
-4 BN BIAŁY CZARNY in4/ out19
P30 LR
+7 CN POM CZAR in8/ out20
-8 CB POM BIAŁY in5/ out21
P31 RR
+1 AG NIEB ZÓŁTY in7/ out22