Ci którym pękają głowice to niech się zastanowią gdzie one pękają. Zabija je EGT i nic więcej. Chyba, że ktoś ma problemy z układem chłodzenia ale to już awaria.
Printable View
Ci którym pękają głowice to niech się zastanowią gdzie one pękają. Zabija je EGT i nic więcej. Chyba, że ktoś ma problemy z układem chłodzenia ale to już awaria.
Witam
Operacja wymiany głowicy udana w 120%!!!!!!!!!!!!!!! Słuchajcie autko jeszcze nigdy tak cudnie nie pomykało!!!
Miałem muła od dolnych obrotów, klapki wywaliłem i DPF-a oraz zaślepiłem i wyłączyłem EGR-a i dalej auko miało muła było słabe dymiło na czarno. Myślę, że wtryskiwacze zmieniłem 5 sztuk i dalej to samo.
Teraz już wiem co było przyczyną popierdzielona pęknięta głowica!!!!!!!!!!!
Dodam, że jak sprawdzałem z nową to prawie centymetr różnicy miała!!! Czyli jakieś pewnie cudne mechaniki ją kiedyś dopadły i tak planowali że aż cud i to nie raz (tylko kuuuuu...... nie wiem po co???!!!!)
Dodam dla zainteresowanych awarią głowic w 2.4 JTDm że można kupić duuuuuuużo tańszą głowicę niz za 5tyś zł i wszystko pomyka aż miło. Dla zainteresowanych podzielę się na priv oczywiście jeżeli ktoś musi już szukać głowicy.
Więc autka nie sprzedaję już (też nikt się nie odezwał) a już miałem nagraną Giuliettę 1.7 TBI - poczeka jeszcze chwilkę
Dziękuje wszystkim za porady i wszelką pomoc
Podziel się tutaj informacją, czyżby głowica ze starszego silnika 2.4?
Sam jestem ciekaw z czego podeszła głowica?
Chyba Andrzeju nie doczytałeś, że nie samo pęknięcie było u niego powodem muła, ale głównie zbytnio splanowana głowica po poprzednikach (ale 10mm chyba niemożliwe).
Niestety możliwe jak będę miał czas, to podeślę fotki to będzie można zobaczyć.
Widzę, że wszyscy chyba z problemem wymiany głowic pisza na priv.
Ameryki nie odkryłem ale powiem, że do 159 2.4 JTDm pasują głowice z Alfy 156, 166 Lanci Thesis ale tylko te oczywiście 20v i które miały więcej w serii niż 150KM np. 175KM Oprócz głowicy potrzeba jeszcze dokonać modyfikacji w postaci wymiany tzw. koników hydrauliki pod wałkami rozrządu (bo nasze w 159 są cieńsze i może dlatego pękają???) Można oczywiście używki zaaplikować i tyle
Pozdrawiam
Możesz jeszcze napisać ile taka operacja cię wyniosła ?