Przeczyscilem. Psiknalem i nie pomogło. Wszystko wygląda czysto i zdrowo. Dostęp banalnie prosty. Chyba będę szukał używanej centralki bo nie wiem co mogę więcej zrobić.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Przeczyscilem. Psiknalem i nie pomogło. Wszystko wygląda czysto i zdrowo. Dostęp banalnie prosty. Chyba będę szukał używanej centralki bo nie wiem co mogę więcej zrobić.
Witam,
Dzisiaj po odpaleniu auta chciałem podpiąć się poprzez elm bluetooth i nagle wyskoczył błąd VDC i wszystko zgasło na desce rozdzielczej a silnik chodził.
Tzn świeciły się wszystkie kontrolki a wskaźniki obrotów, temperatury, poziomu paliwa spadły na dół.
Po wyłączeniu auta nie było w ogóle prądu.
Znowu musiałem odpiąć klemę i zapiąć i wszystko w porządku.
Jak silnik chodził a nic nie działało sprawdziłem napięcie w zapalniczce: 14V.
To akumulator, kabel masowy, alternator czy jeszcze coś?
Mógł to zrobić ELM bluetooth?
Sprawdź jeszcze masy od aku do podłużnicy.
Napisane z komóreczki!
Właśnie o tym czytałem.
Chyba muszę zdemontować podstawę akumulatora bo niby tam jest ten drugi kabel masowy.
Musisz, ale to są tylko 3 śruby...
Pierwszy kabel idzie od minusa akumulatora do podłużnicy, drugi od podłużnicy do obudowy silnika.
Ten do podłużnicy jest widoczny na wierzchu jeśli dobrze rozumiem że to ten.
Muszę poszukać tego drugiego bo go nigdy nie widziałem.
Zgadzam się z kolegą to jest wina BT kumpel miał podobnie z dwiema.jeszcze gorzej bo nie mógł wyjąć kluczyka jak się choinka zrobiła a auto chodzilo:)a potem zgasło.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
No na też nie mogłem. Z tego co wiem wtedy się wyciąga zwykły. Na szczęście odpiecie i podpięcie klemy pomogło. Pozdrawiam
Siemka. Mam problem z airbagiem. Wyrzuciło mi błąd i próbuję podłączyć pod kompa kablem elm kupionym od viakena (czyli podobno przygotowany pod alfe i nie trzeba rezystora wyrzucać) ale nie może się połączyć. Wywala mi info żeby sprawdzić kabel. Do silnika łączy się bez problemu. Podpowiedzcie - szukać winy w kablu, czy jeszcze coś innego może być?
- - - Updated - - -
z tego co widzę to problem chyba jednak po stronie kabla bo nawet osiowania proxy nie mogę zrobić... a kiedyś mogłem. Kabelek od viakena - ma ktoś instrukcję może?