-
nie jestem ekspertem ale napiszę tak:
z całym szacunkiem do mojej niuni ale już drugi raz 1.6 TS 120KM bym nie kupił ze względu na to spalanie ... w mieście 9,5-11 l :/ kijowa sprawa, poprzednio jeździłem Clio i tam spalanie około 5 l - tutaj strasznie :/ reszta ok, auto po depnięciu mocnym ciśnie aż miło, nie raz Audi czy BMW mnie gonią widząc jak uciekam :) aktualnie mam świece Championa kupione na autosklep24.pl około 2-3 miesięcy i jeździ autko normalnie.
Na trasie potrafi zejść przy max 120km/h do 6,6 l ale przy max 2 osobach, przy czterech osobach jadąc do Wrocławia ostatnio pokazywało mi 8,7 l/100km
-
Mam 147 2005 FL, 1.6 105 KM od 3.5 roku i to co mogloby byc lepsze to faktycznie spalanie. Ale zeby spalac w miescie 11l to trzeba sie postarac ;-) . Nie jezdze emerycko, czasem przydepne w miescie, ale nigdy nie przekroczylem 10l, max do 9.5l realnego spalania na pelnym tankowaniu - nie ma znaczenia czy lato czy zima i klima. Ostatnio jechalem trase Poznan-Karpacz-Poznan z kawalkiem A4 w rejonie Wroclawia - spalanie na komputerze 7.3l a droga pusta nie byla i nie zawsze trzymam sie kodeksu ruchu drogowego w kwestiach predkosci.
Z kolei gazowac nie chcialem z powodu podziemnego garazu, do ktorego nie moglbym wjechac.
Teraz przesiadlem sie na 159 w dieselu i machanie lewarkiem w miescie jest czestsze, a wzialem diesela bo robie trasy po 600 km w jedna strone i roznica w koszcie podrozy jest widoczna.
Wez pod uwage jak jezdzi Twoja lepsza polowa i czy lubi zmieniac czesto biegi no i jak juz koledzy wspomnieli gdzie i jak dlugie trasy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
:confused:Co ?? Dieselem więcej machasz lewarkiem? ? Tonie wiem jaki miałeś styl jazdy i jaki silnik, przecież diesel ma większy moment i nie trzeba właśnie tak często zmieniać biegów.
-
Przejedz sie v6 :):):) zobaczysz co to znaczy nie zmieniać biegów :)
Na trójce po mieście od 20 do 120.
-
To żaden wyczyn, wiem że v6 ma odejście, ale są diesele na których pociągnie od 20 do 100 na dwójce. Wiem bo jechałem.