-
z filmu można wyrażnie zauważyć niewielkie klekotanie jak w dieselu, to typowy objaw wariatora, i zauważyłem też cykanie, a to raczej wskazywało by na popychacze zaworów albo zły olej, (pamiętasz czy miałeś to cykanie przed wymianą oleju?) jeżeli chodzi o olej - Motul 8100 (ACEA A3 / B4, API SM / CF)
on ma podobną specyfikacje jak Selenia Star (ACEA C3, API SM/CF) - ten rekomendowany z instrukcji
A3 - Wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji.
B4 - oleje wielosezonowe do silników najnowszej konstrukcji z wtryskiem bezpośrednim
C3 - Nowa klasyfikacja (od 10/2004). Oleje do silników Diesla w samochodach osobowych z filtrem cząstek stałych. Zawartość popiołów siarczanowych maks.0,8%.
Zresztą ja go wlałem do swojego i jest wszystko wpożątku.
Co do chrobotania, można wykluczyć rolki wałka rozrządu, ja to u siebie ostatnio zmieniałem i to są całkowicie inne objawy, czy wiesz z kąd dobiega to chrobotanie?, zapal silnik połóż ręke na górnym panelu a póżniej na rozrządzie, powinieneś poczuć jakieś wibracje jak to nastąpi
-
U kolegi w Oplu ten sam dzwiek co u Ciebie pytam sie co to jest, podobno coś z fazami rozrządu z przestawiaczem
on tak już pół roku jeźdźi. Możliwe że wcześniej miałeś gęstszy olej?
-
Mechanik mowil ze mozliwe ze olej gestszy byl i teraz dostal wlasciwy i wyplukalo zawor i moze sie wieszac.w poniedzialek oddaje go na wymiane rozrzadu i tego zaworku to opisze dokladnie co i jak bylo zrobione