-
Moze sprobujcie pojezdzic na wylaczonym przeplywomierzu? On nie zawsze wychodzi na examinerze... Moze to swiece lub kable? Moze zapchany katalizator? Moze wtryski nie dzialaja poprawnie?
Proponuje poszperac tutaj: http://forum.alfa156.net/forum/searc...t=Start+Search
Moze gdzies tam jest odpowiedz na Wasz problem...
-
Przepływomierz nowy z ASO, pisałem wcześniej, świece , kable to chyba by wyszły na analizie? bo by nie dopalał mieszanki?
Dzięki za link ale mój angielski techniczny jest średni:/ .
Pojadę do innego mechanika i zdam relacje.
-
Teoretycznie tak, ale w praktyce... Juz wiele razy sie czytalo o poprawie po wymianie przeplywki, ktora nei wyszla na examinerze, moze reszty tez nie wykrywa :)
Jakby juz wszystkie mozliwe przyczyn odpadly to mozna sprobowac... Zawsze mozesz pozyczyc od sasiada 8 platynowych swiec... Jak sie ma porzadnego :)
Wtryski mozna przeczyscic niskim kosztem... Mozesz kupic ten plyn na CPNie ktory dolewa sie do paliwa, lub wymontowac i wyczyscic recznie (gdzies pisali o tym na forum).
Swiece z tego co wiem wymienia sie okresowo, a nie dopiero jak juz cos z nimi nietak... Od jakiego przebiegu masz swoje auto? Wiesz kiedy wczesniej byly wymieniane?
Ja ang znam tylko tyle co wkleilem... :)
Jedz do mechanika, zobacz co powie, jak nic konkretnego to zrob to co Ci koledzy pisali, a potem mozesz sie brac za te mniej prawdopobone rzeczy :) Jak sie uda to takie strzelanie w ciemno sie zwroci, a jak nie...
Mozesz sie pocieszac, bo nie tylko Ty masz taki problem...
-
No koledzy pragne się pochwalić:D w końcu wymieniłem termostat, nawet samodzielnie, i alfa dalej jezdzi:) choć mialem problemy z odpowietrzeniem i prawie sie zagotowała, ale jest spoko:).
Wracając do tematu, autko teraz bardzo szybko łapie temperature, termostat otwiera się przy 75-80 na wskazówce, a wentylator włacza 90, wiadomo wskazówka działa jak chce;), małeodstepy ciężko zauważyc:).Zauważylem też, nie wiem czy się nie myle, ze są rózne obudowy termostatów, w mojej starej czujnik był głebiej osadzony, teraz jest troche płycej i teraz temperatura właczania wentylatora jest troche niższa niż kiedyś( kilka stopni, mieści sie w błedzie pomiaru) , wiec nie wiem ile w tym racji, ale to może byc powodem ze różnie rózne alfy pokazuja temp.
Teraz tylko czekam z niecierpliwościa na wyniki spalania, ale silnik pracuje tak jakby ładniej:),
dam znac, jak zatankuje.
Byłem tez na dokładnej diagnostyce i z elektroniką jest wszsytko ok, a robił to gościu znający się na alfach.
Jednocześnie chciałbym publicznie podziekować koledze Rafjan, za pomoc przy znalezieniu dobrego fachowca.
-
tak zastanawiam sie nad tym spalaniem przyczyna moze byc banalna i wlasciwie to czepilbym sie tego.nieszczelne zlaczki lub drobne spakana wezy gumowych od benzyny,pochlaniacz oparow i zaworek ktory tym steruje.zawor cisnienia paliwa..i jeszcze z ciekawosci wspominaliscie o analizie spalin i jestem ciekawy gdzie ten pomiar byl dokonany a dokladnie gdzie ta sonde wkladano? nastepnie znalazlbym pozadnego elektryka samochodowego i poprosil o pomiar kazdego urzadzenia na ,,piechote,,miernikiem oscyloskopem /przeplywka czujniki sonda itd/i sprawdzenie ich zgodnosci z danymi katalogowymi. wystarczy drobne przeklamanie na czujniku temp powietrza lub silinika a spalanie wzrosnie a ten ,,cudowny,, examiner tego nie wykryje .a wiecie dlaczego? bo do obslugi jest jeszcze potrzebny gosc ktory zna sie na elektronice samochodowej
-
No i wymieniłem termastat i mam juz pierwszy raport spalania.
NIestety problem jest wciaż nie rozwiazany,
spalanie odcinek 230 km , 80% trasa 20% miasto, jeżdziłem spokojnie zeby spalila jak najmniej i wynik
10,5 l.
co prawda spadło po wynianie termostatu o te 1,5 - 2 litry ale myśle ze jest jeszcze jakis powod. Zapowiada się dlugie grzebanie w aucie...:/
Z góry dziękuje za wszsytkie sugestie, znalazłem już dobrego elektryka samochodowego, teraz tylko znaleść czas.
-
a na trasie jechales 90?
mi przy strasznym gazowaniu na trasie tez wyszlo 10 litrow...
-
Spokojna jazda czyli 90 - 110 czasem wyprzedzanie ale bez redukcji i krecenia.
Taka jazda alfa to nie jazda....
-
10,5 to jeszcze nie taka tragedia, wracając do czasów jazdy na benzynie pamiętam że też coś koło tego mi wychodziło, no może tylko przy bardziej agresywnej jeździe:)
-
ja mam też 2.0 TS w mieście 13+ na trasie 8-10