Ciekawe rzeczy piszesz. Polecany olej do Alf 156/166 to Selenia 10W40.
Kupiłem 10W40 Motul i jest różnica w działaniu silnika po Mobilu.
Mogę polecić!
Printable View
Kolego polecany (przez producenta silnika) olej do silników TS AR156 (przed liftingiem) to półsyntetyk o klasie lepkości 10W40, a czy będzie to selenia czy mobil, czy motul to już twoja sprawa... Ja osobiście nie wierzę aby przeciętny użytkownik zauważył różnicę w pracy silnika zalanego różnymi markami - cóż siła sugestii jest wielka...
Da sie zauwazyc jak cos produkowanego w garazu sie kupi, trafilem tak kiedys, silnik gral jak bez oleju, po testach w aso wyszlo ze olej zalany 2 tyg. wczesniej mozna uzywac tylko w frytkownicach. Okazalo sie ze butelka prawie sie nie rozni od oryginalu, (sorry ale butelek nie ogladam dokladnie) olej byl podrabiany, pozniej nawet mala afera w pl z tego wynikla.
Dobrze ze silnik dal rade i sie obudzilem na czas
Olej ,wymiary kół , opon , płyny są zalacane ale niekoniecznie stosowane . Uważam ze zamiana oleju z półsyntetyku na syntetyk jest możliwa a nawet wskazana pod warunkiem własnie wyzszej lepkości od zalecanych przez producenta jeśli auto ma byc mocniej eksploatowane takie same zamienniki dotyczą kół , ogumienia , zawieszenia itd.
Jezdze na Mobilu 10/40 polsyntetik I moja bella nie narzeka A ma juz ponad 270 tysiakow.Pozdro
Ja kupiłem auto z zalanym świeżo olejem Lotos 5W/40. Przy następnej zmianie chcę wlać 10W//40. Jakiej firmy olej polecicie.