turbo było robione w autka.pl, chłopaki z tamtąd twierdzą ze wszystkie parametry są ok.
ale strasznie mnie irytuje ten dzwiek na zimnym silniku ...
Printable View
turbo było robione w autka.pl, chłopaki z tamtąd twierdzą ze wszystkie parametry są ok.
ale strasznie mnie irytuje ten dzwiek na zimnym silniku ...
Z kad jestes? Jak z malopolski pokazal bym ci jak pracuje turbo w 2.4 w brerze . Powtorze swoje slowa turbo sprawne w 100% nie gwizdnie.
A wszystkie teksty tak ma byc traktuj jako zbywanie mam w vw 17 letnim. Turbo po regeneracji a zero gwizdu nawet przy 4,5 k obrotow.
Wadowice, słychać ją tylko na małych obrotach na zimnym silniku bo tak przy kreceniu od 2 tys nic nie slychac ;)
Co do szpilek kolektora - jakie jest prawdopodobieństwo, że przy wymianie szpilek przy kolektorze, któraś zostanie w głowicy?
Powiem tak nic zlego w najbliższym czasie nie powinno się stać znam 100% gorsze przypadki i jeżdzą latami.
Ale jeżeli jesteś typem człowieka co zastanawia się cały dzień nad gwizdem to zrob z tym.;)
Mi turbina gwizdala przed wymiana, gwizda po :)
Autko na hamowni wykazalo 197hp 419nm jak na 200konne 2.4 mysle wporzo.
Nie przejmuj się tylko jeździj.
Może ten gwizd ma związek z filtrem DPF a konkretnie to z jego brakiem?
Szpilki muszą być w pewnym stopniu "plastyczne" ponieważ walczą z różną rozszerzalnością cieplną żeliwa i aluminium. A ponieważ nic nie dzieję się bez przyczyny można sobie wyobrazić kiedy pojawia się nagły wzrost temperatury jednego z elementów względem drugiego. I nie jest to wypalanie DPF
A co do wyważania turbiny...
https://www.youtube.com/watch?v=UoLzM4xLo4I
Ciężko sobie wyobrazić , że taka ręczna obróbka pomimo dokładności spowoduje, że łopatki będą pracować bezszelestnie.
moje turbo już od zakupu wyje. Jak pierwszy raz wsiadłem do dziewiątki to się rozglądałem gdzie policja :) taki fajny dźwięk. Turbo sprawdzane działa poprawnie, zrobiłem 20tyś. i nic niedobrego nie zauważyłem. Zainteresował mnie wątek z brakiem DPF, u mnie cała ekologia wyjęta może to jest przyczyną?
Też nie mam dpf ale jaki związek ma on z gwizdaniem turbo ...
Najbardziej logiczna wydaje sie po prostu tak jak pisze quba obróbka łopatek turbiny.