-
tak tempomat mam w manetce kierunków kapsel ten najbardziej odstający podwazyłem delikatnie małym wkrętakiem i zeskoczył po nim zdejmujesz spręzynke i pokrętełko + - schodzi normalnie. w tym pokrętełku jest taka mała fazka w której to kotwiczy się dyndzel przełącznika ,za którego pomocą dodajemy lub ujmujemy. mi się posypała ta fazka, więc wywierciłem w pokrętełku malutką dziurkę obwodu igły. dzyndzel odstający z przęłącznika wyjąłem ( wychodzi bez problemu wyglada jak malutki gwozdzik) po czym załozyłem pokrętełko +- i włozyłem w dziurki tego bolca na koncu dałem troche kropelki tak zeby złapał kontakt z pokrętłem. załozyłem spręzynke i guznik no i wszycho działa do tej pory, a sladu nie ma
-
Wielkie podziękowania za sposób dobrania się do tego...na dniach zabiorę się za to i przy okazji trza zrobić to nieszczęsne nie odbijanie prawego kierunkowskazu.
-
Przy tym to już musisz ściągać kierownicę dlatego ja to już odpuszczam.
-
Jeżeli pod obudową kierownicy znajduje się kostka do tempomatu to dołożenie manetek jest jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić. Przetestowane - działa.
Dlaczego w niektórych egzemplarzach jest kabel, mimo, że nie ma tempomatu jest dla mnie taką samą tajemnicą, jak obecność okablowania i anteny do navi oraz kabla do zmieniarki w egzemplarzach, które tego wyposażenia nie mają.
Podejrzewam, że wynika to z reżimu produkcyjnego i rachunku prawdopodobieństwa - pewnie mieli zawsze poskładane wstępnie kilkanaście(dziesiąt) szkieletów i z częścią się wstrzelili pod zamówienie, a z częścią nie, więc niektórym trafiło się trochę więcej kabli.
-
Ja swój tempomat naprawiłem już dzięki opisowi Ciamill156. U mnie problemem nie był żaden urwany kołeczek a zbyt duża ilość smaru, którą na etapie produkcji przełącznika nawalili włosi. Smar ten zgromadził się na stykach i nie było po nich przejścia.Ogólnie robota z rozebraniem manetki na czynniki pierwsze lutowaniem i czyszczeniem na 30 minut.
Zrobiłem zdjęcia z całej operacji, ale niestety nie mam dobrego aparatu i jakość wyszła kiepściutka.
-
w którym miejscu pod kierownica powinna znajdować się kostka od tempomatu?
-
Nie pod kierownicą, tylko pod tymi plastykami okalającymi kierę, z lewej (chociaż to pewnie też nie jest reguła). Jak zdemontujesz, to na pewno zobaczysz, a jak nie zobaczysz, to nie ma.
-
Jeżeli mam czujniki w pedałach(działają, sprawdzałem FES) to powinienem mieć kostkę od tempomatu pod kierownicą? Szukałem jej ale nic nie dostrzegłem, ale skoro mam czujniki to powinna być..
-
Ja też mam czujniki i nie mam kostki:(
-
To znaczy, że trzeba wziąć schemat i zobaczyć gdzie się trzeba wpiąć z sygnałami z manetki tempomatu dorabiając w ten sposób brakujący kawałek instalacji