To przecież piszę wyraźnie - powinno się wymienić takie śruby i sprawdzić przylgnie otworu w feldze (frezować przylgnie otworu w feldze)
... już jaśniej nie da się napisać ! :)
Printable View
Miałem to samo, zima lato jeżdżę na aluminiowych felgach. Przy przekładce pokrzywiłem dwa klucze bez rury się nie obeszło. Nadmieniam że śruby są oryginalne i zawsze jeździło na aluminiowych felgach. W tym roku postanowiłem z tym zawalczyć i śruby dokręciłem ze smarem aluminiowym i z momentem 120 Nm.
Zobaczymy czy pomoże.
Nic nie pomoże bo sam smarowalem i lekko dokrecalem, nawet i kluczem z momentem. Te sruby i felgi org (16 calowe -male półksiężyce) są moim zdaniem nie dopracowane.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
czyli pozostaje zmiana śrub na inne niewiadomo ile kosztować nie będą a może sie poprawi
Jeśli już chcecie smarować stożki śrub, mogę polecić np. taki smar http://www.cheminet.pl/pl/home/252-s...-rga-1100.html
Ale ostrożnie z aplikacją tego na gwint.
I mnie niestety dopadł ten problem. Opony zawsze zmieniałem w tym samym miejscu i nie było problemu. Teraz podjechałem do innego warsztatu i mechanik nie dał sobie rady z odkręceniem śrub, w zasadzie po wielkim trudzie udało mu się poluzować tylko jedną więc już dałem spokój i podjadę znowu do mojego stałego mechanika. A taki zestaw to pewnie z 90- 100zł. za 20 śrub. Sam nad tym pomyślę skoro to taki problem.
W tej cenie to chyba zestaw śrub na jedno koło ;)
W związku ze zmianą śrub na stożek ruchomy (2 złamane klucze i mechanik nie odkręcił 2 ostatnich śrub, a nie chcę problemów w przyszłości) bardzo proszę o informację czy długość gwintu może być 28mm. Wiem, że średnica gwintu to 14mm, skok 1,5mm i standardowo długość gwintu to 26mm. Czy będzie problem jeżeli gwint będzie dłuższy? Z góry dzięki za pomoc :)