Mój błąd, dzięki za poprawę :beerglass:
Printable View
Witam! U mnie właśnie też zaczęły sie palic żarówki na desce jedna po drugiej ( wczoraj zgasł cały obrotomierz) w związku z tym chciałem sie zapytać jak je wymienić, bo nigdy tego nie robiłem, a mam antytalent do rozkręcania plastików i innych tego typu rzeczy :(
Rozumiem, że trzeba odkręcić śrubki te na zegarami, wtedy pewnie zejdzie ramka na około i będzię można sie do zegarów dostać czy tak?
Dokładnie tak. Odkręcasz dwie górne śruby i zdecydowanym ruchem - bez zbędnej siły, gdyż na dole są dwa zatrzaski - wyjmujesz ramkę. Pod ramką odkręcasz cztery wkręty jeżeli dobrze pamiętam i delikatnie, uważając na prawą i lewą wiązkę przewodów wyjmujesz zestaw. Po odpięciu dwóch wtyczek całość będziesz miał w rękach. Oprawki wszystkich żarówek są na laminacie w tylnej części zestawu. Ich wymiana to bajka. Pasują żarówki W1,2W bezcokołowe :)
W2,3W świecą ponoć znacznie lepiej ;)
A teraz mam pytanie, jak najlepiej zmienić kolor podświetlenia:
- diody flex (myślę o większej ilości niż 1 na gniazdo, w obwodzie równoległym, na 1 rezystorze - da się tak?)
- lakier do paznokci
- bibuła :D
I jeszcze pytanie: czy żeby zdjąć przyciski el. szyb muszę zdejmować boczek, czy wyskoczą jak podważę? Światełko od korektora świateł także chciałbym zmienić, jak się do niego dobrać?
I się dwa razy bardziej grzeją (w dużym uproszczeniu) co nie pozostanie obojętnym dla cieńkiego i elastycznego laminatu na jakim cały zestaw został oparty - kiepski pomysł i proszenie się o problemy ;)
Pewne, że się da tylko po co jak i tak nie zmienisz filtrów w obudowie zegarów. Dasz niebieską diodę plus zielony filtr w obudowie to jaki kolor dostaniesz ? ;)
Tego nawet nie będę komentował :D
Wyskoczą jak podważysz - przeczytaj WM to będziesz wiedział jak podważać aby nie spieprzyć ich estetyki :D
Rozwalając cały przełącznik korektora. Przy okazji również nie zapominaj o zielonym filtrze wmontowanym w przełącznik, co w znaczny sposob zniweczyć może Twoje plany. Dodam jeszcze, że prawy i lewy przełącznik przy kolumnie kierownicy również może być podświetlany i tam podobny problem z mieszaniem kolorów również będzie miał miejsca.
Zagadnienie ciekawe, ale aby uzyskać ciekawy efekt trzeba wiele pracy, eksperymentów i determinacji a efekty mogą być mizerne. Nie zapominaj o wyświetlaczy, którego zielony kolor jest permanentny, więc jeżeli marzą Ci się niebieskie światełka rodem z VW to się niestety możesz rozczarować jak cała ta "chojanka" zacznie walić po oczach w nocy i będziesz na cito szukał możliwości wyłączenia całości.
Podziel się wnioskami jak już eksperyment zakończysz ;)
Możesz mieć rację ;)
Mam zamiar zmyć lakier od spodu jakimś rozpuszczalnikiem, wpadłem na to ;)
Wszystkie te pomysły znalazłem na forum.
Kolega cuma_borek rzucił mi pomysł na wyświetlacze - dioda flux + zmiana przesłony z zielonej na mlecznobiałą daje ponoć określony kolor :)
Jak tylko uda mi się w końcu wygospodarować czas w garażu, to się pobawię :D
To nie jest lakier, więc zmyć możesz co najwyżej sam piktogram oreslający cechę danej kontrolki, który metodą sitodruku naniesiony jest na fragment zielonego filtra. Ten kolor to cecha fizyczna a nie zabarwienie naniesione farbą. Kombinuj, ale lepiej zakup awaryjną obudowę zestawu. Na szczęście drogie to nie jest ;)
Efekt końcowy na pewno będzie rewelacyjny. Daj sobie spokój z takimi radami.
Przed wyborem diody sprawdź dokładnie jaką ona ma nominalną temperaturę pracy. FLUX'y potrafią się poważnie grzać i ten problem należy wyeliminować. Pamiętaj, że na przesłonce są piktogramy, więc może da się znaleźć jakieś gotowce do podmiany ? Ciekawe ;)
Dzięki! Wszystkie Twoje informacje są bardzo przydatne.
Wezmę się za tę zabawę w okolicach święta niepodległości, nie omieszkam się pochwalić co i jak wyszło, postaram się też zrobić obszerną fotodokumentację. Czekam na wszelkie użyteczne uwagi i podpowiedzi.
a jakie oznaczenie mają te oprawki na żarówki w zegarach bo mi pękła jedna i jest do wymiany. ewentualnie gdzie można takie kupić na internecie
No i jak tam te wasze kombinacje, jak czytam to czasami mnie ogarnia przerazenie jaki glupoty sa wypisywane, sam zmienialem wszystko tzn, wlozylem indiglo, i wszystko zmienilem na niebieskie, i nie jest z tym tek wiele roboty, najpierw mialem deche przed fl, a teraz ta po lifcie i jest latwiej, jezeli chodzi o zmywanie to zmywacz do paznokci, byle by za mocno nie trzec bo da sie wytrzec wszystko.