-
Szarpnięcie silnikiem np. przy redukcji i jazda na niskich obrotach, gdzie silnik ma największe wibracje, które koło pasowe niweluje napędzając osprzęt silnika. Mi się urwało przy dojeździe do przejazdu kolejowego i narobiło sporo dymu. Na szczęście pasek wielorowkowy nie wkręcił się w rozrząd.
-
W takim razie powinno być czuć jakieś dodatkowe wibracje czy to koło będzie się tylko powoli zużywać aż nie wytrzyma?
Wyryte rantem felgi
-
Podobno powinno być słychać stuki, ale ja u siebie tego nie zaobserwowałem.
-
Ja u siebie również miałem dymek spod paska i udało mi się dojechać jakieś 5 km. Po czym kawałek gumy z koła pasowego wpadł pod rozrząd. Na szczęście nie doszło do kolizji. Żadnych objawów stukania wycia itp nie miałem. Po usterce mechanik powiedział że jeśli pewien byłem że leci z pod paska warto było przeciąć pasek i dojechać do warsztatu i nie doprowadzić do takiej sytuacji. Bo jak się okazuje rozrząd często obrywa przy tej usterce
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Tak jak czytam wasze wypowiedzi to odnoszę wrażenie że usterka zaistniała w miarę szybko i nieprzewidywalnie. I tak się zastanawiam w swoim kontekście. Dym mi się pojawił ze 3-4 razy na przestrzeni kilkuset kilometrów (głównie miasto ale też i drogi ekspresowe), więc pytanie brzmi czy to przypadkiem by się już nie rozleciało?
Wyryte rantem felgi
-
W ostatnie wakacje miałem taki dym: przypaliło mi się sprzęgło w górach. Wymieniłem przy okazji płyn hamulcowy, który jak stwierdził mechanik, był czarny. Puki co jest OK.
-
3 załącznik(i)
Sprzęgło było założone nowe w lutym, zresztą zapachu palonego sprzęgła nie da się pomylić z niczym innym :) dziś pojeździłem trochę, żeby spróbować zlokalizować dokładnie źródło dymu ale stety/niestety nie chciał się pojawić. Oblukałem dokładnie pasek i koło pasowe i raczej brak śladów przypalenia. Zrobiłem zdjęcia to możecie ocenić fachowym okiem stan tych elementów. Zdziwiło mnie tylko że nie było osłony koła, majstrował ktoś ? Chyba trzeba zamontować bo cały syf z koła leci na nie.
Załącznik 200871Załącznik 200872Załącznik 200873
-
Nie wypalał sie czasem DPF ? Po zgaszeniu znika bo przerywasz proces wypalania . U mnie dymi spod maski jak wypala na postoju . Co prawda ja mam 2,0 jtdm ale mozesz sprawdzić ten trop
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
A jakie są objawy wypalania DPF ? Robiłem ostatnio dwie trasy po 400 km więc dziwne, że miałby się teraz wypalać a nie wtedy. Chyba poproszę mechanika o sczytanie info z komputera, może to coś wyjaśni. Od DPF jest oddzielna kontrolka czy się świeci po prostu check engine ?
-
Nie ma kontrolki , nie swieci check engine , sa podwyższone obroty na postoju i u mnie basowy dźwięk z tłumika , podczas jazdy ja zdejmiesz nogę z gazu to wskaźnik od turbo leci na zero jeśli jest wypalanie . Jest tez podwyższone spalanie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk