Nie będę ukrywał, że ten patent zapożyczyłem właśnie od Ciebie :) no i jak ogólne wrażenia ?
Printable View
Nie będę ukrywał, że ten patent zapożyczyłem właśnie od Ciebie :) no i jak ogólne wrażenia ?
Dobra, mnie też korci zabawa z audio. Może ktoś pomóc z których pinów mogę wyciągnąć z ICS liniowy sygnał stereo? Zaznaczam, że DSP nie mam. To będzie górna wtyczka, piny 1-6?
Chciałbym to puścić do wzmacniacza 5 kanałów, okablowanie od nowa i 2 zestawy odseparowane focala + ewentualnie jak będzie mało, to wrzucę jakieś basy w tylną półkę i podłączę pod kanał dla sub z low passem.
Pytanie nr.2 - czy ktoś się orientuje, czy audiostrada obsługuje formaty bezstratne, czy tylko mp3/wma?
Z tego co pamiętam to była wtyczka miniiso taka żółta - jedna z tych trzech które są z tyłu. Na allegro były gotowe kable opisane fiat miniiso RCA.
- - - Updated - - -
Mam system wystrojony. Ogólnie to wiadomo, high-end to nie jest :D
Ale bas jest bardziej zwarty niż na DSP, zyskał też najniższy dół, którego nie było. Na niektórych piosenkach bardzo ładnie to słychać, pojawił się taki "fundament" basowy i wreszcie jest całe pasmo ;)
W moim przypadku koszt ograniczył się do zakupu wzmaka (resztę miałem), więc uważam, że warto było. Jedyne, czego mi brakuje w moim systemie to czystość dźwięku, ale na Audiostradzie/przetworniku BT wiem, że tego nie uzyskam. OK, bywają niektóre utwory we FLAC (z tel.) które brzmią już całkiem, całkiem :)
Jednak w czasie jazdy, kiedy jest szum itd. mniej to przeszkadza i wtedy bardziej doceniam więcej basu, który normalnie ginął już nieco...
Aha, jeszcze jedna uwaga - korzystając z DSP + regulacje na wzmacniaczu można całkiem fajnie to sobie amatorsko wystroić "pod siebie" :)
Takie cuś?
http://allegro.pl/aux-alfa-fiat-lanc...277944433.html
Tylko tu napisane, ze to aux in, i to do 159 :P A ja potrzebuje line out
Tu masz taniej ;)
http://allegro.pl/aux-alfa-fiat-lanc...303111216.html
Z tego co pamiętam to tym sposobem miałem wyprowadzony sygnał radia z ICS do mojego radyjka w schowku.
Podpinasz się pod C1:
Załącznik 204664
Aaa, czyli to po prostu tam gdzie w 159 jest in, to my mamy w ICS out? :P to po co ja się bawię w jakieś DSP, jak mogę bez żadnego problemu użyć dużo lepszego wzmacniacza? Myślałem nabyć takiego cosia:
http://allegro.pl/focal-fpp-5300-5-k...297503044.html
W drzwi takie 2 zestawy:
http://allegro.pl/focal-auditor-r-16...303714824.html
Kanału 5 bym użył do napędzania głośników w półce w szeregu, to będzie akurat 4 łomy, a jak głośniki będą słabszym ogniwem, to się je wymieni.
W polifcie mam kostkę od głośników w bagażniku, więc nawet nie będzie trzeba rozbierać połowy auta. Przydałoby się niby wymienić okablowanie, ale to może kiedyś.
Bardzo przyzwoity wzmacniacz :) mniam!
Natomiast głośniki w tej cenie znajdziesz lepsze :P
Co do twojego pomysłu: pamiętaj, że jakość ICS jako źródło jest fatalna. Jeżeli masz działające CD to już coś, ale Audiostrada odtwarza zwykłe mp3, więc szału nie ma. Pamiętam jaka była przepaść jak puściłem w poprzedniej 166 dźwięk z radia Pioneer za 400zł :D
I to bez żadnego wzmacniacza! Prosto z radia w drzwi.
Tak czy inaczej na pewno po takiej przeróbce będzie spooooro lepiej. Brakuje tylko sceny dźwiękowej, którą daje właśnie DSP. Ale mając już coś takiego zawsze można później zmienić źródło ;)
No wzmacniacz ceną kusi, chociaż szczerze mówiąc aż takiej klasy mi nie potrzebny, bo samochód jest paskudnym środowiskiem akustycznym i co byś nie zrobił, to dupy nie urwie. Ma grać poprawnie i starczy.
Ja nie uznaje źródeł w stylu mp3 :P jeśli nie CD, to tylko bezstratne formaty w stylu FLAC. Rzecz w tym, że nagrywanych płyt mi nie bardzo chce zmieniarka czytać, a oryginalnych, które chodzą idealnie mi trochę szkoda.
Nad głośnikami jeszcze pomyślę. Mam zestaw Morela z wysokiej półki ze starego auta, ale już go nie produkują i nie dostaną do kompletu do tylnych drzwi. Jeszcze patrzę za jakimiś wooferami w tylną półkę (oryginalne mam), tam głębokość montażu jest problemem niestety. Oryginalne miejsca akurat pasują do moich preferencji, bo wolę zamknięte konstrukcje jesli chodzi o bas.