Jeżdżąc jak służbowym to mnie nie dziwi. Mogli pisać prawdę :)
Printable View
Widziałeś te klapy wirowe? To naprawdę nie jest fizyka kwantowa, normalne klapki w dolocie, widać po zdjęciu osłony, jak nie ma to ok, jak są, to sprawdź czy mają luzy (pewnie w ogóle sobie tylko leżą i się nie obracają) i w razie czego dolicz parę stów na wymianę. Za dolot z łożyskami + blaszka na egr + robocizna nie wiem ile zapłacisz, 600?
- - - Updated - - -
Się raczej skup nad stanem skrzyni, sprzęgła, wtrysków, dwumasu, turbiny, bo to są generatory kosztów.
Chyba nie ma klap wirowych ;) Wedlug ePERu data produkcji autka - 14.02.2005 i silnik CF-3 a jesli dobrze znalazlem tutaj gdzies na forum to te silniki akurat nie mialy klap wirowych ;) Jakby nie patrzec kolejny plus :)
Brak klap, rozrzad zrobiony, z zawiaska troche mnie uspokoiliscie - pozostaje reszta a wiec skrzynia, sprzeglo, wtryski, dwumasa i turbina ;)
Jeszcze troche a gosciu w komisie najpierw mnie przeklnie a pozniej bedzie na moj widok uciekal a ja wydepcze stala sciezke nie tylko do komisu ale i wokol tej Alfy ;)
Tutaj masz temat o mojej Alfie. Ogólnie tanio kupiłem i sporo zainwestowałem, ale frajda z jazdy spora. Pamiętaj o sprawdzeniu amortyzatorów, bo tanie nie są i nie pasują z innych modeli.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml?highlight=
Środek auta z Twojego ogłoszenia nie wygląda mi na 170 tyś. Sprawdź dokladnie podpinając kompa, bo potem bedziesz pisał, ze co chwilę się coś psuje a przy 280 tyś to zazwyczaj jest normalne. Jesli jest na zimowych oponach to dolicz sporo kasy na letnie, bo wymiar nietypowy.
Przebieg raczej jest prawdziwy - 173 tys. Tak wychodzi z faktur ktore gosciu ma od wlasciciela z Wloch. Wszystkie sa z nr VIN samochodu. Raczej nie sadze by handlarz podrabial faktury tym bardziej ze wygladaja na oryginalne. Rozrzad wymieniany w bodajze kwietniu 2015 roku przy 161 tys. przebiegu. 12 tys. przejechane do dzisiaj wydaje sie realne :/
Opony sa letnie prawie nowki. Tarcze i klocki tez nie wygladaja na za bardzo zuzyte. I tak wiekszosc zweryfikuje kanal na stacji diagnostycznej i sprawdzenie przez mechanika. Co ciekawe handlarz jest bardzo chetny na wyjazd na diagnostyke, sam zaproponowal. Momentalnie az za chetny do wspolpracy co mnie dziwi, choc to potwierdza opinie o nim jakie zebralem. A ja sie smieje ze jeszcze troche a zacznie sie na mnie wkurzac jak bede tam dalej przylazil ;)
Ja jak kupowałem, to obejrzałem samochód z grubsza, stwierdziłem "jak się piątkę włoży to pewnie parę lat pojeździ", odpaliłem raz silnik i poszliśmy umowę podpisywać. Głupi ma szczęście :)
Uwierz zajmuję się zawodowo weryfikacją aut i faktury, czy niemieckie przeglądy to jest dla handlarzy pikuś.
Witam wszystkich dzisiejszego pieknego aczkolwiek burzliwego dnia jako nowy posiadacz Alfy Romeo 156 II 1.9 JTD M-Jet 150 KM Crosswagon Q4. :):):) Jest juz moja :)
Po wizycie na stacji diagnostycznej decyzja mogla byc tylko jedna :)
Zawiaska prawie bez uwag. Cos tam mechanikowi nie podobala sie jakas guma czy lacznik stabilizatora ale nie uslyszalem za dobrze bo bylo troche glosno za sciana. W podwoziu zero wyciekow oleju, wszystko prawie ok - jedynie co sie leje to woda z klimy ;)
Turbo z gory suchutkie, z dolu cos tam jakies slady oleju na jakiejs rurze (laczeniu?) ale to wszystko. Jedyne slady rdzy to na wydechu ale i to sladowe ilosci bo reszta czysciutka bez nawet sladu. Uklad kierowniczy bez uwag. Sprzeglo i skrzynia w ocenie mechanika w dobrym stanie. Ale i tak jeszcze pojade do nich zeby wszystko jeszcze raz na spokojnie przejrzeli :)
Na sciezce amortyzatory przod - 83% oba. Tyl 69%. Hamulce przod w swietnym stanie, gorzej troche z tylu.
No i wisienka na torcie - podlaczenie do komputera - przebieg prawdziwy - 173 tys. Poza tym czysciutko nic nie pokazuje co mogloby budzic niepokoj.
Teraz pozostaje rejestracja, ubezpieczenie plus powrot do tego samego mechanika w celu wymiany oleju i tych drobnych napraw :)
No i jest jedna rzecz ktorej nie zauwazylem i kompletnie o niej zapomnialem (pewnie z wrazenia). Uszkodzony jest wyswietlacz komputera - tzn. wyswietla ale tylko polowa ekranu a reszta ciemna. No i musze wgrac nowy soft - polski bo poki co jest tylko wloski.
Zawiaska poczeka az cos sie z nia zacznie dziac a wtedy pojdzie hurtowo do wymiany.
Dzieki wszystkim za pomoc i z gory sorki jesli kogos wkurzylem lub zirytowalem :)
Ale nie przejmujcie sie bo teraz bedziecie mnie mieli na glowie juz na stale ;)
Gratulacje.
Pogratulować, niech Cię bezawaryjnie i bezpiecznie wozi.