Majka a czy tempomat pracuje podobnie jak potencjometr czy inaczej tz czy na tej samej sciezce. Bo na tempomacie nie wystepuje przerywanie gazu..
Printable View
Majka a czy tempomat pracuje podobnie jak potencjometr czy inaczej tz czy na tej samej sciezce. Bo na tempomacie nie wystepuje przerywanie gazu..
Nie wiem, nigdy mnie to aż tak nie interesowało. Tyle co z obserwacji w jeździe.
Szczerze mówiąc nie wiem jak zamontować tempomat. Wiem, że w niektórych samochodach to kwestia kilku kabli i sterownika. Kiedyś, dawno temu zmuszona byłam konstruować tempomat z parasola na długim kiju, ale ten działał niezależnie od sterownika :) Ale to stare dzieje, za mądre to nie było … Niektórych rzeczy mnie koledzy nauczyli, ale nie umiem naprawić, czy zamontować, po prostu badam zjawiska, no badaliśmy zjawiska w wąskim gronie, dyrdymały. Parametry, badane tak, czy inaczej to podstawa.
Zawsze działało poprawnie, a jak miałam błędy zapłonu, czy zasilania wtrysku, takie czy inne, to nie sprawdzałam tempomatu. Nie miałam w sumie nigdy usterek elektryczno-elektronicznych w GT. Zawsze cholera silnik, rozrząd, albo tego typu historie. Jednak faktycznie, nie zbadałam całego samochodu. Pewnie dlatego, że nie spodziewałam się tam ciekawych przebiegów oscylogramów.
Pracuje inaczej, ma kilka pinów sterujących. Zasilanie pewnie 12-14V, po załączeniu zapłonu na zasadzie włącz/ wyłącz. To chyba bez znaczenia w tym wypadku. Nie ma monitora tempomatu. Sterownik decyduje o tym, że przy pewnych usterkach rozłącza czy blokuje tempomat , mimo, że żądanie kierowcy jest inne. Przy wielu usterkach – które odczyta z VSS, CKP, serwo hamulca, może tak zadziałać. Tak samo rozłączy klimę, jak mu np.: nie pasuje emisja spalin, albo obciążenie, albo zasilanie wtrysku. W mojej GT ECU nie blokuje tempomatu przy MCSf z p1173, bo nie wie, co stanowi przyczynę tego błędu.
Tempomat ma się chyba nijak do bezpośrednich obwodów pedału gazu czy TP. Ma styk z pedałem hamulca i sprzęgła (wyłącz). Natomiast usterki, czy warunki jazdy monitoruje chyba przez porównanie VSS, CKP, ?.
Gdyby sterownik wiedział, że potencjometr pedału gazu ma usterkę (== specyficzny błąd) rozłączyłby tempomat na chwilę, albo zablokował, aż do wyłączenia silnika. Zależy pewnie, czy usterka miałaby charakter stały, czy chwilowym na zasadzie zmieniasz warunki jazdy błąd odpuszcza. Ponieważ nie wie, nie rozłączy. Jak nie wie, nie zrobi nic. Ty masz ustalić co, z parametrów, testów.
ECU rozłączy tempomat jeśli prędkość wzrośnie powyżej zapisanej normy, czy jakiegoś porównania, które sobie stosuje VSS do rpm, czy jak tam. Gwałtowne wciśnięcie pedału gazu nie będzie miarodajne, tempomat i tak zostanie rozłączony. Delta VSS ma znaczenie, ale jaka jest norma, nie wiem. Może być tak, że jak b. słabo przyspiesza, to ECU nie rozłączy tempomatu i wróci po czasie bezczynności kierowcy, do zadanej wcześniej prędkości. A to można zobaczyć w logach jak przyrasta prędkość i obroty… ale nie masz czasu. Rozumiem, szkoda, ale ok. Tak naprawdę widziałam pełne logi, tylko te co sama zebrałam, albo te co wrzucał kolega bubu321.
W sumie to mnie ciekawi, jak jest w korelacji z TP. Jedno i drugie w JTS ma dwa potencjometry, z tym, że te w TP mają jedno zasilanie 5V. Gdyby było analogicznie 2/2 mogłoby być A/B i A/C, a tak to jak? A/B i A? Od tego może zależeć, który jest podłączony pod który obwód. W sumie to są dość istotne info, bo powinno być tak, żeby łatwo można było różnicować. To mnie interesowało, także jak robi różne takie działania awaryjne, ale nie dałam temu rady.
Twoja TP nie jest mi znana. Oglądałam ją w sieci, ma zawór, ale nie znam jej oznaczenia. Więc nie mam pojęcia jak ona funkcjonuje. Mam nadzieję, że nie jest z resztek magazynowych Boscha…
W dislu ciekawią mnie monitory, zewn. EGR i korekty czasu wtrysku. No i kontrola biegu jałowego. To ostatnie, to w szczególe w każdym OBDII mnie ciekawi. W JTS dotąd nie umiem precyzyjnie ustalić co składa się na tą kontrolę, oprócz TP, ECU i pracy głowicy. Jak tylko to, to kiepsko.
Witam.
Sorki, że nie odpisałem, ale wyszło mi z głowy a powiadomienie żadne nie przyszło.
Chciałem żebyś to zlogowal wtedy gdy występuje problem z pedałem, bo tylko tak można znaleźć odchylenia, logowanie gdy problemów brak niekoniecznie może pomóc.
Oprócz potencjometra przyspieszenia podałem do zlogowania także overboost bo wiem że te wykresy mają być proporcjonalne. Czyli w realu naciskasz pedał, reaguje overboost i co za tym idzie reaguje turbo. Któryś z nich ma opóźnienia to widać. Z tym, że tak jak mówię to ma tylko sens podczas występowania objawów bo one są cykliczne.
Jeśli masz problem zasilania to zazwyczaj problem z masą. Z tego co pamiętam to w Gt masy znajdują się pod fotelem kierowcy, trzeba się tam dostać i wyczyścić styki - na początek.
Pozdr.
Akurat te wszystkie te trzy czujniki to są zbieżnie napięciowo - liniowe. No, niestety, nieliniowe są ciekawsze. Różnica jest taka, że przy jednym z nich obroty zjadą, a przy innych nie. Oczywiście pod warunkiem, że sterownik zdąży to zarejestrować. Ale to nie jest bezwzględny warunek ich monitorowanie. Niektórzy podłączają pod jedno zasilanie 5V liniowe i nieliniowe czujniki.
Chyba, przy problemach z utrzymaniem ref. 5V bada się piny masowe sterownika, ale to dla specjalistów od sterowników. Tak mi kiedyś mignął przed oczami jakiś manual i ktoś kto wiedział więcej, nie zaprzeczył. Kiedyś.
Nie wiem, czy chciało by mi się zaglądać pod fotel, wolałabym pobadać parametry siedząc w wygodnym fotelu, albo polatać z oscyloskopem i obserwować dyrdymały. Trudno obalić dyrdymały, mogą je obalić tylko inne dyrdymały. Są pomocne. Trudno postawić diagnozę, jeśli nie bada się nic…
Ale fakt, wielu elektryków i elektroników, uważa, że w AR i fiaty mają notoryczne niedobory masy. Nie znalazłam na to dowodów empirycznych w swoim samochodzie, ale kto wie, może inne egzemplarze mają inaczej. Może trop jest dobry.
Wiesz już co było przyczyną?
Problem w Tym zezeby to zlogowac gdy jest blad to musialbym non stop jezdzic z podpietym ompem a i blad pojawia sie tylko czasami. Chyba sobie dam z Tym spokoj i bede jezdzil az dany podzespòł padnie. Inaczej nie zweryfikuje tego cholerstwa. Poza tym nie znam sie az tak na elektronice zeby samemu tak wnikliwie to zbadac.