-
Ja stosowałem w autach do oleju silnikowego motorlife - modyfikator tarcia - zarówno do benzyn i diesli.
Jakiś spektakularnych efektów nie dostrzegłem ale faktem jest to, że nie miałem absolutnie żadnych poważnych awarii silników przez te wszystkie lata.
Ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tym dodatkiem?
Teraz kupiłem 2.5 V6 Busso z LPG i szykuję się powoli do wymiany oleju i myślę o jakimś dodatku do oleju co radzicie?
Co ciekawe poprzedni właściciel zakładając LPG założył też system Lubryfikacji. Jakie są wasze doświadczenia z tym dodatkiem?
-
Dawno temu się tym interesowałem ale odpuściłem bo zawiera związki chloru, na temat których jest sporo negatywnych publikacji.
Zamiast lubryfikatora sprawdź AR6200 do butli LPG 1ml na 10L gazu. Lepiej wysmaruje i myje a nie brudzi.
Jeżdżąc na LPG spalasz ok 6x więcej siarki niż na benzynie bo LPG jest w PL siarkowany dla zapachu. Przyda się więc do oleju dodatek z extra TBN, myjący i antykorozyjny. Ja polecam modyfikator tarcia Archoil AR9100 do olejów aut z LPG.
-
Z ciekawości jak można dodać dodatek do LPG? Jak wstrzyknąć go w butle?
-
Kilka ml do wlewu a potem pistolet i ciśnienie zrobi resztę podczas tankowania.
-
1 załącznik(i)
Czy mogą się państwo wypowiedzieć na temat tych dodatków?Załącznik 207712 nie to zebym chciał od razu to lać ale jestem ciekaw, bo niby dizel jest z domieszką bio, a ten biało pomarańczowy to jakiś odmrażacz? czy coś takiego.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 207719
a mnie dzisiaj gość w sklepie namówił na to, ciekawe co to jest. Twierdzi, że ludzie wracają po to i kupują od razu większą butelkę.
Ja na razie kupiłem 195ml.
-
Lubrykant do paliwa. Zwiększa smarność paliwa i poprawia/ułatwia pracę pompy CR i wtryskiwaczy. Generalnie robi to samo co 2T, tyle że nie ma ewentualnych plusów ujemnych w rodzaju obniżenia liczby cetanowej i tak dalej. Ja sobie zafundowałem podobny, tylko nie Kleen-Flo, a Liqui Moly. Teoretycznie po zalaniu powinno być ciszej i gładziej. Jak to się przełoży na rzeczywistość to już sam sprawdzisz.
-
To mieszanka głównie oleju naftenowego i kerozyny + trochę naftalenu ale przynajmniej nie powinien zawierać cynku, fosforu i metalicznych detergentów jak 2T.
P.s.
Zbadałem z ciekawości LM 1052 i ma spore dawki składników, których w ON być nie powinno w ogóle :
Cynk 61 ppm
Fosfor 56 ppm
Wapń 411 ppm
Wg testów silnikowych nawet 2T w proporcji 1:200 o 4x niższym poziomie cynku (16-17ppm) szkodzi wtryskiwaczom diesela CR i obniża ich przepływ ok 2% po 16h pracy testowego silnika.
-
Hmm a to ciekawe co napisałeś. Z tego wniosek, że lepiej lać lubrykanty do diesla, niż różnej maści oleje 2T. Na pewno przez jakiś czas będę testował tego Kleen-Flo.
-
Zgadza się, nawet mniej wyszukany ale dedykowany dodatek do ON będzie bezpieczniejszy niż olej 2T z cynkiem. Dziwne, że przez tyle lat nie pokazano żadnej analizy LM1052 żeby było jasne, że te lepsze wyniki testu HFRR biorą się po prostu z wyższego poziomu cynku.