Tak, o ten czujnik chodzi i jestem przed jego wymianą, ale jeszcze o takich objawach nie czytałem na tym forum i nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym czujnikiem. Czujnik będzie wymieniony gdzieś pod koniec tego tygodnia.
Printable View
Tak, o ten czujnik chodzi i jestem przed jego wymianą, ale jeszcze o takich objawach nie czytałem na tym forum i nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym czujnikiem. Czujnik będzie wymieniony gdzieś pod koniec tego tygodnia.
Ja bym sprawdził w jakim stanie jest rozrząd. U mnie jak się zaczynał rozpadać napinacz to też wywalało błąd czujnika wału.
Wału korbowego, kupiłem nawet czujnik ale nie wymieniłem go i leży sobie.
Nie sądzę, żeby to był problem. Miałem już 3 razy "zawieszenie" zaworu EGR i auto wtedy nie istnieje do 2000 obrotów. Zastanawia mnie to dłuższe podgrzanie świec. Świece przecież albo działają albo nie ?
Mają sterownik, ale nie wiem jak on działa. Błędu świec nie ma.
Do autora. Uszkodzenie czujnika wału korbowego w każdej moje alfie objawiał się gaśnieciem silnika po rozgrzaniu. Po schłodzeniu dawało się auto uruchomić. Było to praca 0-1. Albo działał, albo nie.
W Alfie 156 błędowi czujnika wału zawsze towarzyszł błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Może ten drugi ma problem?
zrób logi w FES z ciśnieniem paliwa, mi to wygląda na problem z układem paliwowym lub zatkanym wydechem skoro nie reaguje na gaz. Błąd czujnika to może być skutek tego że auto niespodziewanie gaśnie i wali błąd braku sygnału. DPF masz czy usunąłeś? Odłączałeś przepływkę przy odpalaniu?
Kasztaniak a nie lepiej pojechać do mechanika? W Krakowie się pewnie ktoś znajdzie ogarnięty w AR. To raz, a dwa to że diagnoza przez internet a w szczególności przez wszelkiego rodzaju fora, to jak wróżenie z kuli. Może wreszcie ktoś trafi, a może stracisz tylko czas i kasę.
Mam zamiar wybrać się do mechanika w najbliższym czasie, jednak w Krakowie już nie mieszkam. Co do tego problemu: przed chwilą podpiąłem komputer, błędu czujnika już nie ma, za to po sprawdzeniu korekt wtrysków, na 1 i 4 cylindrze jest po -2 i 2, za to 3 i 4 to -5 i 5. Dodatkowo przy wciśniętym sprzęgle auto chodzi cicho (choć nierówno), ale po odpuszczeniu sprzęgła rytmicznie klekocze jak stare diesle. Co do DPFa to mam już go dawno wyciętego, EGR zaślepiony. Na ciepłym silniku jest wszystko ok, na zimnym po odpaleniu auto gaśnie przy próbie ruszania, plus ten jeden problem z niereagowaniem na gaz. Rozrząd był wymieniany 22tys. km. temu, dlatego trochę ciężko uwierzyć, a najbardziej dziwi mnie to, że już jakiś dobry czas temu skasowałem błąd czujnika i przez chwile było ok, a teraz jak się pogorszyło, to tego błędu już nie ma.
A możesz podać ten kod błędu?