Turbobenzyniak na wtrysku bezpośrednim o bardzo fajnych danych technicznych.
Printable View
hmm to rozumiem... Szkoda, ze tej turbobenzyny nie mozna kupić w salonie we Wro.... Ktoś jezdzi takim cudem? dla mnie to kolejny element, to turbo, ktore moze paść na naprawa to gruuuube tysiące. Kumplowi padła turbospręzarka w Volvo cj90 czy jakoś tam. Wyłożył 6 tysiecy na naprawę.
Nie bardzo rozumiem Twój tok myślowy kolego , zastanawiasz się nad zakupem auta które będzie miało cenę salonową ok 130 tys.pln i przejmujesz sie jakąś turbiną ,która może kiedyś ci paść ale wcale nie musi ????? Nie wiem naprawdę o co chodzi:confused:
Auta z tym silnikem już są dostępne w Niemczech i Włoszech w cenie 29700 euro. W Polsce już za chwilę będą dostepne democary TBi.
Nie tylko we Wrocławiu nie można tych siników kupić - nie ma ich jeszcze w Polsce, także raczej jeszcze nikt tym nie jeździ, nawet jeszcze nie ma oficjalnego cennika. Cennik ma się pojawić podobno lada dzień (miał być w końcu maja), a auta dostępne mają być prawdopodobnie od lipca. Z tego co się orientuję to cenniki (nie wiem jak z dostępnością aut) są na razie tylko w Niemczech i we Włoszech.
Ale cena np. od silnika 2.2 ma być ok 10 tys. zł mniejsza, a poza tym w dieslach też jest turbo i jakoś nie słychać, że się psują. Jak się turbo będzie odpowiednio traktowało to powinno być wszystko ok
O, rafter mnie ubiegł...
Nie pamiętam żeby ktoś wrzucał bliższe dane TBI więc:
poj. 1750 TBi 200 KM max. moment 320 Nm
waga 1430 kg
0-100 km/h 7,7 sec.
V max 235 km/h
Poza tym nie ma się co przejmować turbiną w ciągu dwóch pierwszych lat, ponieważ jest przecież gwarancja. Nie rozumie za bardzo toku myślenia kolegi pingwina, to że jeden przypadek posypania się turbo w xc90 zaistniał to nie znaczy, że wszystkie się sypią, a trzeba zwrócić uwagę, że aut turbodoładowanych jest coraz więcej, a nie coraz mniej, więc jeden przypadek jest mało znaczący...
macie racje moze za bardzo marudze:) po prostu tak sie złozyło, ze od pewnego czasu słyszę, ze temu albo tamtemu padło turbo:)
Ten TBI bedzie wyjebiaszczy. A ile to spali w mieszanym?
6.0 l na trasie
12.0 l w mieście
Mieszany musisz sobie sam obliczyć. Turbo żyje - turbo pije :P