-
ja ściągałem strzykawką przez zbiorniczek, miałem problem bo troszkę go ubywało był czarny i słychać było pompę wspomagania nadmiernie, może poprzednik niewłaściwy płyn wlał.... , ja kupiłem prestone z uszczelniaczem , wlałem i problemy zniknęły wspomaganie wyraźnie cichsze , z wnętrza już nie słychać wcale, i nic nie ubywa szczerze polecam
-
Przy wymianie płynu dobrze jest mieć podniesione auto (lub przód) - w trakcie odsysania całego oleju kręcimy kierownicą w skrajne położenia - wymienimy wtedy większą część oleju a nie tylko ten ze zbiorniczka wyrównawczego.
Przy nalewaniu powtarzamy kręcenie kierownicą w skrajne położenia - po tygodniu można operacje powtórzyć (jak resztki starego zmieszają się z nowym) i wtedy may 100% nowego oleju (ale to dla wyjątkowych maniaków ta druga wymiana) ;)
-
wymiana płynu z płukaniem układu (potrzebne 2 osoby i 2l płynu):
- ściągnąć płyn ze zbiornika;
- zdjąć wąż od powrotu płynu na zbiorniku i włożyć do butelki 2l po jakimś napoju;
- zatkać króciec zbiornika jakąś folią i gumką;
- napełnić zbiornik świezym płynem;
- odpalić silnik (płyn zacznie ubywać)- jedna osoba kręci kierą w jedną i drugą stronę do końca (na krańcach schodzi najwięcej starego płynu z przekładni)
- druga osoba uzupełnia bardzo szybko ubywający płyn (kto robi pierwszy raz na pewno zapowietrzy układ :) )
- i tak do momentu jak nie przepompuje sie 1.5l płynu (będzie szybko), wyłączyć silnik;
- stary płyn wypływa do butelki;
- jak zassie powietrza będzie wyło (płyn się spieni) - należy wyłączyć silnika i zostawić na parę godzin powietrze samo zejdzie;
- skręcic wszystko do kupy, uzupełnić płyn w zbiorniku;
- jak się nie czujecie na siłach dajcie mechanikowi bo można sobie pompę przytrzeć
Nie ponoszę żądnej odpowiedzialności za nieumiejętne przeprowadzenie tej operacji za umiejętne zresztą też :P
-
Rafał dobrze pisze tak najprościej i chociaż wiadomo na czym się jeździ później, bo szary metalik nie jest odpowiednim kolorem płynu :):).
-
Dzięki a jaki plyn nalac do swojej?? nie chodzi mi o firme tylko dane oleju i kolor.