Nie da się fizycznie zrobić dystansu 5 mm z kołnierzem, jeśli piasta ma 65,1 i otwór centralny 65,1.
Printable View
Nie da się fizycznie zrobić dystansu 5 mm z kołnierzem, jeśli piasta ma 65,1 i otwór centralny 65,1.
Zgadza sie, 5mm jest bez kolnierza. Dlugosc kolnierza piasty jest ok 16mm. To jesli doloze dystans 5mm to i tak jeszcze zostaje ok 11mm kolnierza. Uwazam ze bedzie ok, felga bedzie siedziala. Czy jak?
5 mm powinno styknąć, a taki można założyć bez kołnierza, sam tak mam na tylnej osi i koło bez problemu się osiuje.
No i git. Dzieki
Nie tak do końca git...
Kołnierz piasty wystaje 15 mm poza tarczę. Odejmujesz 5 mm i zostaje około 10 mm. Otwór centrujący w feldze zazwyczaj ma fazowanie na rancie. Głębokość fazowania to 4-8 mm. Piasta też często ma lekką fazę (2-3 mm) w zależności od firmy. Więc jeśli będziesz miał pecha to obie fazy się niejako miną i felga nie będzie miała oparcia na niczym poza śrubami. Żeby to sprawdzić musisz wszystko dokładnie zmierzyć lub wsadź do felg śruby, załóż na nie podkładki na grubość 5 mm i zamocuj tak koło na podnośniku. Jeśli pod lekkim dokręceniu będziesz miał luz osiowy to jest źle.
Uuuuu, jutro bede sprawdzal. Mam nadzieje ze az tak pechowy nie jestem. Zobaczymy
Witam, przymierzylem i pomierzylem felge. Felga pasuje i dobrze siedzi na piascie. Nie ma luzu osiowego. Martwi mnie tylko nieduzy luz pomiedzy felga a krawedzia zacisku. Luz wynosi 1,3 mm. Wystarczy to?
- - - Updated - - -
Ogolnie nic nie obciera. Gdzies tam wyczytalem ze min powinno byc 2mm, ale nie wiem????
Jeśli masz brembo to one nie ruszają się względem tarczy i piasty. 1,3 mm moim zdaniem trochę mało. Zrób dystans na 5,5-6 mm.
Tak, mam brembo. Gdzie to można zrobić. Masz jakieś namiary? Bo firmowe sa tylko 5mm
http://www.ring-tuning.pl/ofirmie.htm
Robią różne, kwadratowe i podłużne:)
Ja już u nich robiłem kilka kompletów.