Duplikat
Printable View
Duplikat
Cześć
Wykorzystując ten wątek chciałbym się podpytać o kilka rzeczy dotyczących anteny.
Ostatnio w swoim aucie (Giulietta 1.4TB 2011) wymieniłem fabryczne radio (Bosch Alfa 940 LOW PLUS) na Blaupunkt Hannover 570 DAB. Generalnie jestem zadowolony, ale mam problemy z radiem FM, które często traci sygnał. Przetrenowałem wzmacniacze antenowe i separatory. Niestety, efekt był tylko gorszy. Ostatecznie dobrałem się do anteny i mam kilka ciekawych wniosków. Za radą tego oraz innych wątków sprawdziłem hipotetyczną antenę w klapie bagażnika. Faktycznie przez przelotkę klapy przechodzi przewód antenowy. Przewód był przerwany, ale jego naprawa nic nie dała. Rozebrałem osłony klapy i dotarłem do końca tego przewodu. Przewód zakończony był gniazdem antenowym, ale był zaślepiony oryginalną zaślepką i do niczego nie odłączony. Wnioskuję że antena w klapie bagażnika to tylko jakaś opcja, u mnie niewykorzystana.
Rozebrałem lampkę w podsufitce i obejrzałem anteną dachową. Z anteny wychodzi (chyba) pojedynczy przewód podpięty do gniazda znajdującego się obok lampki. Jeśli antena ma w podstawie wzmacniacz to jego zasilanie i sygnał antenowy idą tym samym przewodem. Wypiąłem anteną i próbowałem pomierzyć napięcie na wspomnianym gnieździe przy włączonym radio i stacyjce. Niestety poziom napięcia bliski zeru.
Czy wiecie może czym i jak jest zasilany wzmacniacz w antenie? Jaka jest wartość napięcia podawanego na wzmacniacz?
Przez otwór lampki sufitowej nie wypatrzyłem żadnego separatora czy innych przewodów. Nie chcę rozbierać podsufitki jeśli się okaże, że źródło zasilania jest gdzieś w słupku lub konsoli, ewentualnie w samym radio. Chociaż pomierzyłem napięcie na gnieździe antenowym oryginalnego radia i tam też nie było napięcia.
na 99 % dostała się woda do wzmacniacza antenowego umieszczonego w podstawie anteny dachowej.
Nie wykluczam takiej możliwości, ale zanim będę odkręcał antenę i kupował nową to staram się ustalić czym jest zasilany ten wzmacniacz. Nie sądzę żeby był to bierny wzmacniacz, któremu wystarczy sygnał z anteny, a nie znalazłem u siebie napięcia podawanego do anteny, więc może jednak coś jest nie tak po drodze do anteny.
nie ma innego sygnału tylko kabel antenowy - w podstawie na 100% jest wzmacniacz. przerabiałem temat w 3 autach grupy fiata- słaby sygnał FM - zalana podstawa.
Zrób test - po prostu odepnij wtyk antenowy i zapodaj inną antenę - o ile dasz radę w polift przy Uconnect jest już inne wejście antenowe.
W końcu zabrałem się do wymiany anteny . Wzmacniacz upalony solidnie . Mam wrażenie że powodem jest nie tyle zalanie (woda raczej do góry nie poleci ) ale skraplanie się pary - przy szybkich zmianach temperatur. Jak para się skropli to już nie odparuje i z czasem uzbiera się tam coraz więcej wilgoci i w efekcie wody. Póki co uszczelniłem teraz nową antenę na łączeniu więc woda z zewnątrz już nie podejdzie, jeśli padnie znów kiedyś to jedynie z powodów jak wyżej opisałem czyli gromadzenie pary i w efekcie po pewnym czasie zgon wzmacniacza. Upalona antena nie do końca musi być do wyrzucenia. Jeśli nie mamy nowej to dla pewności czy to wina anteny -można wywalić upaloną płytkę wzmacniacza i spiąć antenę na krótko , odbiór wiadomo nie będzie idealny przy słabszych stacjach ale będzie na pewno lepszy niż z uwalonym wzmacniaczem
nie ma czegoś takiego jak bierny wzmacniacz........
Witam,
panowie, wiecie moze ktore i jakiego koloru sa przewody od radia??
Mialem juz 2 przerwane w lewej wiazce, a mam takie same problemy z radiem co Wy ;)
jeśli masz tylko jedną antenę to żaden . Jeśli masz wersje z anteną w tylnej szybie to masz przewód antenowy coaxial (jeśli dobrze pamiętam to chyba w prawej wiązce)
Podbijam temat. Mam wersje z navi. Radio poza miastem gubi fale i ciągle szuka... Obstawiam, że pewnie padł wzmacniacz w podstaiw antenty. Pytanie czy macie namiary gdzie kupić tą podstawę? W jakiej cenie? I czy jest różnica bo czytałem, że przy navi są 2 kable, a bez tylko jeden. Dzięki za pomoc. Pozdr :)
Najłatwiej kupić w ASO (i pewnie najdrożej ok. 280zł) ale zawsze można szukać używek albo okazji (jak ja :) ). Jak masz navi to muszą być dwa przewody. Te nr powinny pasować 50529453,50511743.