Napisał
AdiCarrion
Podzielam argumenty co do 159 z silnikiem TBI, natomiast co do 2.2 JTS niekoniecznie. Przyznam się, że początkowo przeglądając wyłącznie ogólnodostępne specyfikacje to był mój wybór, ale lektura niniejszego forum ostatecznie przekreśliła takowe zamiary. Po pierwsze – tutaj także nie ma szerokiej dostępności na rynku wtórnym; pojawiają się wątpliwej jakości egzemplarze, które dotarły do nas od zachodnich sąsiadów w wysokiej cenie, gdzie już na wstępie można doliczyć koszt remontu rozrządu, w tym elektrozaworów. Co istotne – prawie nikt nie omieszka wypowiedzieć się na temat, choćby co do tego – jakie błędy wyświetlają się w komputerze pokładowym. Powyższe odnosi się również do 1.9 JTS niemniej spośród nich można już coś wybierać; pozostaje tylko kwestia czy warto Po drugie – awarie i problemy szeroko opisane nie tylko na tutejszym forum i nie mam na względzie wyłącznie zbierające się nagaru, który stanowi problem znacznej większości silników benzynowych z bezpośrednim wtryskiem. Zdaję sobie sprawę, ponieważ zapoznałem się z wątkiem dot. 2.2 JTS, niemniej nie do końca ufam osobom, które wymieniają rozrząd jak i jego pozostały osprzęt w tak niskich cenach, które wskazują. Po trzecie – 2.2 JTS to skomplikowana konstrukcja dla większości warsztatów, gdzie już na wstępie z uwagi na sam silnik cena usługi rośnie. Nie chodzi tutaj bynajmniej o samą cenę, ale niewiedzę większości mechaników w zakresie obsługi JTS, a nie mogę sobie pozwolić na to, aby pojazd stał przez dłuższy czas w warsztacie i stanowił metodę prób i błędów fachowców, którzy będą dopiero uczyć się jak to jest zrobione.