156 nie miała żadnych problemów ze wspomaganiem...ani gumowania, ani rzężenia pompy, ani pękania węży...komu to przeszkadzało?
156 nie miała żadnych problemów ze wspomaganiem...ani gumowania, ani rzężenia pompy, ani pękania węży...komu to przeszkadzało?
Jutro zmieniam płyn na Mobil ATF 320.
Ale miały lejące maglownice i tworzące się luzy na układzie. Poza tym 159 to całkiem inna konstrukcja i waga.
- - - Updated - - -
Ja mam zielony...
Tyle o tym wspomaganiu nawijacie, że moje wczoraj zaczęło mocniej rzęzić:( Główny powód to zbyt niski poziom i auto stojące na zewnątrz. Jutro wymieniam na Tutelę GI/R.
Na naklejce pod maską mam również GI/A.
Zalałem dzisiaj olej o zbliżonych parametrach - Mobil ATF 320. Jest przeze mnie sprawdzony w poprzednich 159, a do Tuteli przekonania nie mam.
W efekcie pompa wspomagania chodzi trochę ciszej, ale nadal ją słychać na postoju. Za to kierownicę można obsługiwać jednym palcem :)
Aha... Nie wiem jak wcześniej sprawdzałem. Stary płyn, który wylałem ze zbiorniczka był czerwony (kiedyś). A w zbiorniczku sporo syfu. Przy okazji info - nie da się wyciągnąć filterka, sam filtr został tak zamontowany, że nie może też wypaść. Jedyne co można zrobić sensownego to dobrze przepłukać zbiorniczek benzyną.
Jestem świeżo po zmianie na Tutelę GI/R. Mój był koloru żółtawego. Na sitku było już sporo osadu/szlamu. Teraz chodzi dużo ciszej i nie pieni się. Jak znajdę czas to może opiszę w dziale "Zrób to sam" procedurę zmiany z uwzględnieniem pozbycia się większości starego płynu.
Tutela GI/A (czerwona) została zastąpiona nowszą, niby w pełni syntetyczną Tutelą GI/R (zielona).
FCA zalecało swego czasu wymianę we wcześniejszych 159/Brerach GI/A na GI/R.
Już coś tam skleciłem na szybko ze zdjęciami. Tutaj można poczytać: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ml#post2033141
Owszem, filtr może wypaść w zbiorczniczku tbi- sam go wyłowiłem ze zbiorczniczka i nagimnastykowałem żeby włożyc na miejsce. Wcześniej płyn się burzył, a po tej operacji powierchnia jest płaska podczas pracy.
Już dokładnie nie pamiętam, ale chyba wkładało sie go wsuwając w sanki w dół. Analogicznie pewnie można by go było wyciągnąć do góry, ale tego nie próbowałem. U mnie wypadł samoczynnie w niewyjaśnionych okolicznościach.
Ok cenna uwaga. Ja próbowałem go wyciągnąć, ale nie chciał opuścić swojego miejsca.
- - - Updated - - -
[MENTION=114]Belfer[/MENTION] bdb tutorial. Jest też łatwy sposób wymiany płynu od góry, który ja zawsze stosuję, ale wymaga dwóch osób. I jest do wykonania w każdej wersji silnikowej.