moze byc i tak jak piszesz, ale przeciez jak nie paluje auta, to raczej ilosc spalin i cisnienie sa raczej na tym samym poziomie co byly przed modem. Jedynie przy mocniejszym nacisnieciu pedalu przyspieszenia mialy by wieksze Cisnienie niz zazwyczaj
Printable View
Wiem do czego zmierzasz, ale wyobraź sobie że sporadycznie wciskasz mocniej gaz i czujniki napotykają barierę różnicy ciśnienia przewidzianą dla jakiegoś poziomu zapełnienia filtra, ECU to odnotowuje i zapisuje przyporządkowaną wartość. On działa na pewno na jakiś algorytmach.
Nie wiem tego, ale tak to sobie wyobrażam.
Podnieśliśmy moc naszego firmowego osobowego mercedesa o 15%. Skrzynia automatyczna wywalała błąd gdy aktywny tempomat próbował na autostradzie gonić auto poprzedzające bo odczytywała, że silnik jest za mocny. Chodziło o 3 Nm. :) Jedna wielka macierz ...wszystko musi do siebie pasować.
No wlasnie,
czy mimo wszystko, jesli podnosi sie moc w aucie z zamontowanym filtrem, nie trzeba zmieniac parametrow w sofcie odnosnie wlasnie tzego, jak Ecu przelicza sobie stopien zapchania filtra?
W poniedzialek mialem wypalanie, zrobilem do dnia dzisiejszego 200 km i DPF jest juz zapchany w 50 Procentach (a wypalal sie do 20.81, jak zawsze :( )Oznacza to, ze za 20 procent znowu bedzie wypalanie. Dzisiaj zresetuje filtr, ale sprawdze przedz tym te Cisnienia za i przed filtrem. Moze orientuje sie ktos, jakie powinny byc dla zdrowego, badz lekko zuzytego filtra?
Dzieki pozdro
To raczej nie jest normalne, żeby ECU inicjowało wypalanie filtra przy 70% zapchania.
Czyli na kolejne 50% zapchania powinno przypadać jakieś 300-350 km. Jeśli w mieście ...to jest ok
Na moje oko to pewnie po prostu jest mocno przelany paliwem i po prostu kopci a z DPF to pewnie tego nie widać, albo autor nie patrzy, więc szybko się zapycha ten filtr.
[MENTION=25095]magil[/MENTION],
odkad mam DPF monitor (od maja), to od zawsze inicjowalo wypalanie po przekroczeniu tych magicznych 70.00 % (nie wiem, jednostek wyswietlanych w DPF-Monitorze od EcuLAB). Po czym po zakonczeniu wypalania zawsze spada na 20,81 i leci spowrotem na 70,00 i tak w kolko. Wiadomo, jak krecilem sie po miescinie troche i nie jechalem w trase, a zdarzalo sie, to obserwowalem nawet 85% zapelnienia.
[MENTION=59606]quba[/MENTION],
no nie do konca. Jak pisalem juz wyzej, jest obecnie 50 % zapchany, ale to postepuje od 20,81 %, a nie od zera. Zakladajac ze moge na trasie przed rozpoczeciem wypalania miec max (70,00 - 20,81) 49,19 jednostek. Obecnie po 200 km (30 % duze miasto (Monachium), 70 % trasa) wykorzystalem z tych ''dostepnych'' 29,19 jednostek, wiec wypalanie nastapi najpozniej za 20 jednostek.
[MENTION=64862]khazar[/MENTION],
tez w sumie coraz bardziej sklaniam sie ku temu. Rozumiem, ze filtr sie zuzywa, ale na pewno nie nastepilo by to w tak gwalotowny sposob. Miedzy B.Narodzeniem, a Sylwestrem uderze do Magika. Musi zmienic raczej dawki, bo bardzo mozliwe, ze przelewa paliwem i zapycha filtr. Zrobie tez czyszczenie chemiczne Filtra samemu, albo oddam do regeneracji. Zobaczymy co to da. Teraz mam 245 KM i 540 Nm. Widocznie z filtrem na pokladzie to jednak zbyt duzo.
- - - Updated - - -
[MENTION=25095]magil[/MENTION],
odkad mam DPF monitor (od maja), to od zawsze inicjowalo wypalanie po przekroczeniu tych magicznych 70.00 % (nie wiem, jednostek wyswietlanych w DPF-Monitorze od EcuLAB). Po czym po zakonczeniu wypalania zawsze spada na 20,81 i leci spowrotem na 70,00 i tak w kolko. Wiadomo, jak krecilem sie po miescinie troche i nie jechalem w trase, a zdarzalo sie, to obserwowalem nawet 85% zapelnienia.
[MENTION=59606]quba[/MENTION],
no nie do konca. Jak pisalem juz wyzej, jest obecnie 50 % zapchany, ale to postepuje od 20,81 %, a nie od zera. Zakladajac ze moge na trasie przed rozpoczeciem wypalania miec max (70,00 - 20,81) 49,19 jednostek. Obecnie po 200 km (30 % duze miasto (Monachium), 70 % trasa) wykorzystalem z tych ''dostepnych'' 29,19 jednostek, wiec wypalanie nastapi najpozniej za 20 jednostek.
[MENTION=64862]khazar[/MENTION],
tez w sumie coraz bardziej sklaniam sie ku temu. Rozumiem, ze filtr sie zuzywa, ale na pewno nie nastepilo by to w tak gwalotowny sposob. Miedzy B.Narodzeniem, a Sylwestrem uderze do Magika. Musi zmienic raczej dawki, bo bardzo mozliwe, ze przelewa paliwem i zapycha filtr. Zrobie tez czyszczenie chemiczne Filtra samemu, albo oddam do regeneracji. Zobaczymy co to da. Teraz mam 245 KM i 540 Nm. Widocznie z filtrem na pokladzie to jednak zbyt duzo.
- - - Updated - - -
Nie wiem czemu nie moge edytowac postu, cos sie z Forum posralo, usunelo znaczniki i 2 x wkleilo xD.
Poszczegolne wiersze odnosza sie do
1. do Magila
2. do Quby
3. Khazar
Za każdym razem wypala Ci się do dokładnie 20,81%? Dziwne - też mam DPF Monitor i nigdy nie wypalił się dwa razy tak samo - ogólnie im bardziej korzystne warunki, tym lepszy wynik wypalania. Najlepszy wynik osiągnąłem w te wakacje na rumuńskiej autostradzie - od początku do końca cały proces na tempomacie - 5. bieg, 140 km/h, obroty w okolicach 3000, zero przyspieszania czy hamowania - wypaliło do ~10,5%. Przy wypalaniu gdzieś na obwodnicy małego miasta, gdzie zdarzy się czerwone światło albo jakiś powód do zwolnienia wypala się do 15-16%. Ale nigdy dwa razy do dokładnie tej samej wartości.
I jestem w praktycznie pewien, że u mnie wypala dopiero przy 80% zapchania.
A mnie wcale nie dziwi stały stopień zapchania filtra po wypaleniu. U mnie w 2.4 zawsze po wypaleniu filtra stopień zapchania wynosił 20,81% a obserwowałem to z ciekawości ponad rok gdzie wypalało średnio co 600 km dwa razy w miesiącu chyba że trasa to co 900km. Natomiast samo wypalanie także odbywało się zaraz po przekroczeniu 70%. Czasem mnie to już wkurzało więc tego lata zrobiłem z tym porządek i jest naprawdę na plus. A co do podstawowego problemu w tym temacie to ja też uważam że najlepiej wgrać fabryczny soft i dopiero wtedy testować.
Dokladnie tak jak misterdiabolo pisze. Widocznie moze sprawa dotyczy tylko 2.4 ?
W zalaczniku wrzucam fotki z przed chiptuningu i interwaly wypalania, a teraz po chipie jak to wyglada. Do tego troche danych z mesa. W jakich granicach sa dopuszczalne te korekty wtryskow? Dzisiaj na zimnym, przez okolo kilometr mialem na 5 wtrysku korekty rzedzu 1.5 - 1.7 na plus. Czy to juz jest tragicznie?
Pozdrawiam!Załącznik 238256Załącznik 238257Załącznik 238258Załącznik 238259