Koledze Jackowi chodziło raczej o sterowanie.Podciśnienie tylko wykonuje zamknięcie.Co steruje zaworem podciśnienia?ECU?
Printable View
W ePerze podstawa filtra występuje pod nazwą: 46816613 ZAWÓR TERMOSTATYCZNY.
Nie umiem znaleźć teraz innego info ale gdzieś widziałem iż opisane było to tak samo. Generalnie w styczniu mam wymianę oleju, to potwierdzę iż ta podstawa ma sens jako termostat.
Dokładnie... ale to już nie jest aż tak istotne. Pobieżne przejrzenie forum BMW nieco wyjaśnia "zagadkę" żaluzji - z tego co tam piszą to jej celem nie jest dogrzewanie silnika, a zmniejszenie oporu powietrza w czasie jazdy. Żaluzja normalnie ma być zamknięta, a otwiera się dopiero jak silnik osiągnie 105st, żeby zwiększyć wydajność układu chłodzenia, zapewne kiedy pełne otwarcie termostatu i załączenie wisko nie wystarcza do utrzymania właściwej temperatury.
koniecznie , bo wiele osób to ciekawi ,
swego czasu interesowałem się tym w moim jtd16v , i z tego co pamiętam to chłodniczka oleju w mojej 156fl robiła się dość szybka ciepła , więc jeżeli miałem ten cały termostat to na pewno nie działał , auto miałem od przebiegu bodajże 150tys (3,5 letnie ) , ale sama chłodnica w gorącym lecie dużo daje , można cisnąć na autostradzie bez obawy , mam porównanie z innymi moimi jtd bez chłodnicy oleju , które po prostu szybciej puchną i trzeba odpuszczać im żeby odpoczęły
Sam mam również kratkę halogenu zasłoniętą i jest to dobra opcja,auto grzeje się dużo szybciej już przy małych odcinkach, bez tego nagrzać silnik jest "ciężko" :D oczywiście termos mam sprawny ;)
I to jest wytłumaczenie tego zaworu - jednak zawiera on bimetal czyli jest termostatyczny. Źle zrozumiałem jego funkcję.
Rozebrałem dzisiaj to ustrojstwo i potwierdzam Twoje informację. Nic innego to nie robi, a szkoda. Bo teraz faktycznie pytanie autora ma sens - po co chłodzić olej zimą :)