Czyli jak jest z tym wskaźnikiem doÅ‚adowania w kabinie? Mi na peÅ‚nym bucie zamyka zegar í ½í¸‚ powyzej 2500 opada na staÅ‚e 1,3-1,4 bara, silnik 2,0 170 KM, dół ma sÅ‚aby to fakt, warto grzebać w sofcie czy spÅ‚ywajÄ… tÅ‚oki?
Printable View
Czyli jak jest z tym wskaźnikiem doÅ‚adowania w kabinie? Mi na peÅ‚nym bucie zamyka zegar í ½í¸‚ powyzej 2500 opada na staÅ‚e 1,3-1,4 bara, silnik 2,0 170 KM, dół ma sÅ‚aby to fakt, warto grzebać w sofcie czy spÅ‚ywajÄ… tÅ‚oki?
Tłoki nie spływają. Twoje 2,0 bez problemu zrobisz na 400 Nm i 200 kM. Ktoś powyżej pisał że przy programie większość wywala Eko. Ja jestem tym 1% mam 180kM 400Nm i tak już od 180 kkm wszystko na swoim miejscu: klapy, EGR, dpf, dwumas a najlepsze że moja M32 dopiero teraz kończy żywot (aktualnie na zegarze 255 kkm). Mam wrażenie że dzięki programowi mój DPF mimo w 80% jazdy miejskiej jeszcze ma się dobrze.
Ja właśnie jestem po wstępnym kontakcie z tunerem.
Mam 2.0 w wersji 136KM, twierdzą, że ten silnik jest podatny na modyfikację 200+, że trafiały się sztuki, które u nich były zrobione na 210, po modyfikacji tylko softu.
Co do skrzyni c635, twierdzą, że skrzynia radzi sobie z taką mocą i momentem.
Życzą sobie za to 1100 złotych, więc chyba nie tak źle?
Wiadomo, że dużo zależy od stylu jazdy, czy po wgraniu softu zaczyna się katować sprzęgło i skrzynię czy nie, ale mimo wszystko chcąc, nie chcąc, mocy jest więcej i osprzęt jest mocniej obciążony.
Moc chce podnieść na pewno, bo 136 to zdecydowanie za mało, ale trochę sie obawiam czy 200/210 to nie będzie za dużo i myślałem raczej o 180/190.
ja mam delikatnie dłubnięte na 180KM i 419 NM ze skrzynią F40, z poprawionym dołem i mi to wystarcza. Od razu EGR out, ale DPF dopiero po jakimś czasie usunąłem. Program mam od 70 tyś i tłoki żyją.
Pozazdrościć F40
Skrzynia fajna tylko dwumas cholernie drogi do niej :(
Czyli "albo rybki albo akwarium"
Nie obawiaj się 200 kucy, przecież nie będziesz codziennie "deptał do spodu". Na początku moc i moment bardzo cieszy, potem przejdziesz do normalnego stylu jazdy. Mam nadzieję że przed nową mapą sprawdzą ci elementy silnika czy są sprawne ( m.in. wtryski, turbo ). Pogadaj aby Ci wysłali na maila mapę ori a może nawet uda Ci się "wyciągnąć " zrobioną.
a do skrzyni C635 dwumas i sprzęgło jest tańsze? Jakie koszty? Boje sie, że po programie zaraz przyjdzie czas na wymianę sprzęgła...
W sumie masz rację. Nawet jak to będzie 200 koni i ponad 400 Nm, to i tak żeby faktycznie skrzynia musiała to poczuć, to musiałbym nieźle silnik wkręcać i to bardzo często, a jak styl jazdy sie nie zmieni, to podzespoły powinny być dalej zdrowe :)
Dzięki za radę! Na pewno spytam o sprawność i pogadam o mapach ;)