dzisiaj podłączyłem się do mojej Giuli 2,0 q4 ,MES-em i połączyłem się bez problemu, produkcja 04.2018
jak napisał [MENTION=25836]Suzumushi[/MENTION], wg oficjalnych dokumentów alfy, wg schematów, tysiąc razy było wałkowane na forum, na stronie MESa też o tym jest info, sam MES też Ci to powie, oferowane są dongle do wpięcia zamiast SGW w autach FCA, ale nie, lepiej wyskoczyć jak z kapelusza i swoje wbrew wszystkiemu pociskać jako jedyną słuszną wersję. Zrób sobie skan modułów to pokaże Ci że masz SGW- wszystkie Giulie produkcja od 31.01.2018, na wszystkie rynki itp - nie ma innych schematów - jest jeden pierwszy i potem drugi od 31.1.2018 w eLearnie (o ile wiesz co to jest).
wcześniej mnie ktoś podirytował i byłem już nakręcony :)
Pan kierownik się spina jak Pani bufetowa
FCA odpowiedziało na moje komentarze i zapytania:
1.tymczasowego odblokowania SGW
2.czy w czasie trwania gwarancji, na życzenie SGW może zostać zdeaktywowane
3.czy ewentualnie po upłynięciu gwrancji odblokują SGW dla pełnej diagnostyki przez OBD
na 1 odpisali nie na temat o tym że wg nich zasady udostępniania diagnostyki przez OBD są zgodne z prawem EU. na 2 i 3 odpisali razem, że nie ma możliwości i że wyjęcie SGW spowoduje że radio nie będzie działało i oczywiście nie będzie można robić diagnostyki przez OBD. Cóż, nie do końca o to ich pytałem - bo chodziło nie o wyjęcie SGW i zostawienie pustego miejsca po nim tylko albo jakąś softwerową rekonfigurację, albo zastąpienie bypassem.
No więc odbiłem piłeczkę znów klepiąc pismo.
W sprawie 1 w ostatnich dniach od znajomego autora MESa dowiedziałem się że FCA udostępnia możliwość diagnostyki z niezależnych urządzeń diagnostycznych za symboliczną opłatą 1EUR/24h, tu to można wykupić (ostatnia pozycja):
https://www.technicalinformation.fia...to/catalog.do#
czyli w FCA Poland nic o tym nie wiedzą, ale piszą że się nie da. Zasady korzystania, czy instrukcja jak to odblokować to niewiadoma, wysłałem im link i poprosiłem o opisanie jak to się odblokowuje.
co do 2i3 to skomentowałem ciut uszczypliwie że po pierwsze są bypassy do tego sprzedawane za ok $70, które na mój gust (po analizie schematów OBD z wersji przed i po SGW) zapewne są tylko połączeniem ze sobą odpowiednich pinów, i które każdy łatwo sobie sam może zrobić, a po drugie są sprawdzone w wielu autach FCA z SGW i wszystko z nimi działa i w aucie i jeśli chodzi o pełną diagnostykę (nie widziałem potwierdzenia że akurat do Giulii/Stelvio ktoś to wkładał, ale też nie szukałem, a nie mam powodów sądzić że może być inaczej).
W międzyczasie napisałem do znajomego od autora MESa, w celu zasięgnięcia informacji u źródła jak to będzie z użyciem z MESem tego odblokowywania jakie FCA oferuje na wcześniej podlinkowanej stronie.
Będę informował o postępach
Jak zawsze bę
I jak tam są jakieś postępy z odblokowaniem SGW ,możesz podać gdzie są do kupienia bypassy do ominięcia tego badziewia :)
dostalem odp od fca, generalnie sami nie zamierzaja nic usuwac, wiec im napisalem ze sprawe legalnosci sgw wvtakiej formie ocenia odpowiednie instytucje.
co do bypassa, o tym byla mowa kiedys tu na forum https://zautomotive.com/product/bypass-module/ ale czy to pasuje do giulii nie mam pojecia. przegladne temat, jesli byloby zainteresowanie to moze wypuscilbym swoj za rozsadniejsze pieniadze?
znalazłem coś takiego https://www.multiecuscan.it/it/multi...e-proxy-copia/