-
Cześć, trochę głupio o to pytać, ale kupiłem na dolewkę olej Selenia WR Forward 0W30 w zielonej puszce- pamiętam, że z takiej mniej więcej wlewano mi olej podczas serwisu. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że na tym opakowaniu jest napisane: olej do silników diesla. No i zbaraniałem: Selenia ma dwa rodzaje olejów w zielonym opakowaniu, czy też trzeba lać to co kupiłem?
-
Selenia WR Forward to wyjątkowy zupełnie nowy w pełni syntetyczny olej silnikowy, stworzony specjalnie dla najnowszych silników diesla, które spełniają normę emisji spalin EURO 6. Specjalnie dobrany indeks lepkości 0w30 i właściwość Fuel Economy, pozwala na znaczne oszczędności paliwa i konsekwencji zmniejszenie emisji CO2.
Po opisie, że do diesla, ale nie wiem jakie jest oznaczenie API, bo wiele olejów mimo, że do diesla nadają się do benzyny, to oznaczenie, wygląda tak np. SN/CF, gdzie właśnie jest S - silniki benzynowe, C - silniki diesla a kolejne litery alfabetu oznaczają normy im wyższa litera alfabetu tym wyższa norma. Jeżeli jest samo C to tylko diesel. Zatem trzeba by było sprawdzić na pudełku oznaczenie API
-
tez myslalem o tym oleju wr forward na pierwszaz zmiane poniewaz mialem go w dobrej cenie, ale po zaglebieniu i sie ma gorsze parametry niz dedykowany Digitek pure energy, nie zastanawialem sie i kupilem w serwisie
-
Sprawa zalatwiona i zakonczona (oby)....
Rano bylem w ASO AR w Insbrucku...duzy diler i pasjonaci Alfy. Mialem takze szczescie ze byl tam w tym samym czasie "FCA zone manager" i wplatalem go w sprawe.
Samochod sprawdzili dokladne diagnostyka i latwo odkryli iz poprzedni diler nie zresetowal ECU funkcji "wymien olej" po serwisie. Niedopoatrzenia ale bo niekompetencja tamtego dilera.
Na wszelki wypadek zazadalem od dilera raportu z odkrytej sytuacji aby w przyszlosci nie bylo jakiegos smrodu. I go dostalem.
Ja ostatnio jezdzilem Stelvio zadko ale zawsze na dlugie trasy powyzej 100km i spowrotem, wiec uzytkowanie bylo "olej friendly". Gdyby zeczywiscie czujnik odkryl degradacje oleju to swiatelko/komenda sie zapali ponownie. Wrocilem z Insbrucka ponad 100km i dalej brak switelka.
Po raz ktorys, wielu z Was mialo racje prognozujac ze pewnie to brak resetowania. Dziekuje!! Fajnie miec takie "life lines"!!!!
-
No to odnośnie wymiany oleju, mam nadzieję że poszło ok, bo niestety auta po wymianie oleju już nie odebrałem... Akcja na tempomat aktywny niestety nie poszła dobrze, auto zostało w serwisie, jest w ch..j błędów i jutro mają działać dalej, jak pewnie domyślacie się jestem wniebowzięty, zadowolony i w ogóle... Marka premium, może ale serwis po pierwszym kontakcie gorzej niż źle...
-
Mały update, dzisiaj odebrałem auto, kampania jak i wymiana oleju zrobiona, wszystko działa :)
-
Witam. Czy ktoś wie jaka jest procedura kasowania inspekcji oleju / przeglądu?
-
-
-
Temat stary jak Giulia - jeżeli "woła" zmień olej to zmień olej, później mogą być kłopoty z multiair-em. Algorytm olejowy choć skomplikowany to wskazuje iż właściwe założone parametry oleju się kończą. Nie bądźmy lepsi od projektantów.