W sumie racja. Nie będę się wypowiadał w tematach Giulia/Stelvio, żeby nie zaburzać wątków i nie mieszać ludziom w głowach.
Printable View
Właśnie, przecież w xenonach 35W jest doświetlanie zakrętów za pomocą świateł przeciwmgłowych (mówię o Cornering, nie mylić ze skrętem głównych reflektorów). Ale właśnie się zorientowałem, że nie mam włącznika świateł przeciwmgłowych przednich, LOL. Giulia Super.
Tu obrazek z instrukcji, chyba dla wersji bez ksenonów :) U mnie w tym miejscu jest tylko włączanie tylnych przeciwmgłowych.
Załącznik 258446
Jesteś pewien?
Czy może po prostu po wymianie włącznika elektryka uruchamiała LEDowe doświetlanie zakrętów jako przeciwmgielne?
Przy ksenonach skrętnych doświetlanie zakrętu robią LEDy i jest to moim zdaniem co innego niż cornering z instrukcji. Cornering dotyczy odrębnych przeciwmgielnych i to chyba występuje tylko przy reflektorach halogenowych. Przy ksenonach skrętnych taką funkcje pełnia LEDy.
Czytałem to dokładnie w instrukcji bo wysyłałem oficjalne zapytanie dlaczego w infotainment nie mam opcji wyłączenia doświetlania jeśli instrukcja mówi że jest taka możliwość.
- - - Updated - - -
Tak to przełącznik z wersji bez ksenonów bo jest ręczne ustawianie poziomowania.
Ja dokupiłem taki wyłącznik i po aktywacji w MES działało jakiś czas. Jednocześnie nie znalazłem wyłącznika bez regulacji ustawienia reflektorów ale z przeciwmgielnymi przód i tył więc nie wiem czy czasem ta opcja miała być i w końcu została wycofana.
Wyłącznik pokazany wyżej występuje w wersji ze zwykłymi reflektorami. Może ktoś ma taką opcję z Bi-ksenonami i może się pochwali?. Podałem źródło informacji ( do ściągnięcia z Elearn).
Mam bi-ksenony z AFS i nie ma włącznika dla przednich przeciwmgielnych. Dodatkowo w instrukcji przy rodzajach żarówek jest gwiazdka dla przednich przeciwmgielnych:
(*) Tylko w przypadku reflektora w wersji bazowej, z halogenowymi żarówkami świateł mijania/drogowych
Czyli dla ksenonów nie ma takiej opcji - dziwne posunięcie w sumie, nie wiadomo dlaczego...
Co ciekawe w Stelvio przeciwmgielne mogą mieć wyłącznie wersje z dieslem. Włoska logika.
Faktycznie "Cornering" to chyba nazwa doświetlania zakrętu przy zwykłych halogenach + przeciwmgłowe w zderzaku.
Doświetlanie, które jest przy światłach xenon, nazywa się SBL (Static Bending Light) i wykorzystuje jakieś dodatkowe LEDy. Czyli rzeczywiście nie mamy świateł przeciwmgłowych z przodu :) nawet na potrzeby doświetlania zakrętu. No i też nie ma słowa w instrukcji o możliwości wyłączenia SBL (w przeciwnieństwie do Cornering).
Załącznik 258488
Fragment z opisu ELEARN:
U mnie SBL działa również przy parkowaniu, wiec zdecydowanie poniżej prędkości 20 km/h
Ja mam włącznik świateł przeciwmgłowych, ale typowych świateł przeciwmgłowych nie mam. Może są jakieś zintegrowane z reflektorami, nie wiem, ale po jego włączeniu nic się nie dzieje. Mam Giulię Business, reflektory najzwyklejsze, więc po co jest ten włącznik?