Kolega mógłby rozwinąć temat?
Printable View
Myślałem że TCT to dobra skrzynia pod każdym względem, sporo czytałem i mówiono że zarówno kwestia niezawodności jak i samej pracy skrzyni jest na bardzo dobrym poziomie
Ogólnie to jest niezła skrzynia, chyba nawet mniej awaryjna niż DSG. Ale oprogramowanie ma takie, że jeżdżąc w trybie N, gdy po mieście muska się delikatnie gaz, potrafi wrzucić 6 bieg. Obroty silnika spadają na bardzo małe prędkości. A małe prędkości obrotowe mogą powodować przedwczesne zużycie się koła dwumasowego. W DSG jest podobnie. Wiadomo, ekologia...
A no tak, słyszałem o tej przypadłości.. z resztą w wersji z manualem komputer też śmiesznie podpowiada zmiany biegów . .
Mam ta skrzynie w połachotaniu z 2 litrowym dieslem i faktem jest że szuka okazji żeby wrzucić 6 bieg np przy 60km/h ale można łopatkami zrzucić na niższy w końcu się nauczy ;) potwierdzam wypowiedź na temat DSG bo ona identycznie próbuje wrzucać biegi.
Tak jak juz koledzy napisali-zbijanie biegow w kazdej mozliwej sytuacji aby bylo 1200 obr/min.Gdyby to bylo jakies auto kapelusznicze-no problem.Ale to jest Alfa i w dodatku w trybie Dynamic.Teraz jezdzac w trybie manual odkrywam radosc z jazdy tym autem-na poczatku byl Dynamic,ale okazalo sie ze w manualu nawet w trybie Normal da sie jezdzic skutecznie.To uczucie gdy wiesz ze w kazdej chwili mozesz przyspieszyc bez redukowania o 3 biegi-bezcenne.Sam tez jezdze raczej zachowawczo-trzymam obroty ok.2tysiecy,biegi zmieniam przy 3,5tys-chyba ze jest potrzeba dynamiczniejszego przyspieszenia.Odkad jezdze na manualu nie uzylem jeszcze 6 biegu-a mimo to spalanie jest mniejsze niz to cale eko w automacie.Ale najwazniejszy jest ten natychmiastowy dostep do mocy,ta gladkosc przyspieszenia od poczatku-tego wlasnie oczekiwalem od Alfy i dopiero w trybie manual dostalem.Jedyny minus trybu manual-przy naglym zahamowaniu ciezko jest wrzucic wlasciwy bieg.Juz wiele razy po gwaltownym zahamowaniu do zera myslalem ze startuje z 1 a byla to 2.Co do pomagania sobie lopatkami-niestety ja nie mam tego udogodnienia ,wiec aby skorygowac prace automatu musze najpierw przestawic go w tryb manual a dopiero pozniej moge zmienic bieg.Niestety zdarzyla mi sie kilkakrotnie sytuacja ze zapomnialem ze z powrotem zmienilem tryb na auto i probujac zmienic bieg wylaczylem na luz podczas jazdy.Nie jestem pewien czy to dobre dla skrzyni-wiec unikam tego na wszelki wypadek.
*EDIT
W sumie mój post nic nie wnosił do tematu, kasuję treść, proszę o ewentualne usunięcie :).
Pzdr.