dosć tajemniczo piszesz, nie wiem na jakich narzędziach bazujesz, ja niestety tylko MES Mux/AlfaOBD, kiedyś przyjechał do mnie klient z autem z USA w które włożył używany radar, no i tak jak ogólna wiedza podpowiada, nie dało się go odpalić, już nie pamietam czy proxi przechodziło czy był po prostu błąd.
co do Marka radia, on kupił inny konfig EU i mówił full czyli z DAB (a zaś bez Sirrus) z dużą navi itp i faktycznie wspominał że proxi nie przechodzi (choć nie pisał co dokładnie czy miał out of range czy nie) - nie wiem czy tędy droga, ale proponowałem mu żeby wysłał mi zrzut (log z MESa) z wkładem swojego proxi do poprawki, no ale nigdy tego nie zrobił więc nie wiem czy Twój przypadek jest jakiś inny. zastosowanie radia które jest kompatybilne z ustawioniami proxi to wejdzie z MESa, choć używka wymaga niby kodu.
no chyba że jeszcze jakieś inne tricki zastosowywałeś - np na alfaowner jest gość co akurat robi z CAN urządzenia, ma narzędzia do debugowania, rozkminił, zrobił sobie fakera VINu i bez kodów radio 2 generacji odpalił. sposobów multum.