To zrobiłeś wszytko jak ja:) Powinno być już ok, jeśli chodzi o odpowietrzenie układu.
pewnie nie zleciał ci cały poprzedni płyn... Jeśli wciąż się przegrzewa motor to termostat do wymiany (100-150zl część?)
Printable View
To zrobiłeś wszytko jak ja:) Powinno być już ok, jeśli chodzi o odpowietrzenie układu.
pewnie nie zleciał ci cały poprzedni płyn... Jeśli wciąż się przegrzewa motor to termostat do wymiany (100-150zl część?)
Do JTD termostat raczej trochę ponad 150zł.
strzelałem ;-P Najgorsze, że ponownie będzie walka z płynem chłodniczym?
Mam ten sam problem,przeplukalem chlodnice dwoma roznymi plynami do udrazniania chlodnic,plukalem woda 7 razy,a za kazdym razem wchodzilo mi ok. 3 l plynu.Dodam,ze chlodnica jest odpowietrzona.
Co do termostatu,to kilka miesiecy temu kupilem za 115 zl.Silnik to 1.9 jtd:girl_wacko:
Witam
kilka miesięcy temu wymieniałem płyn w ASO przy okazji wymiany termostatu. Okazało się, że również udało się wlać niewiele ponad 4l płynu. Mechanik powiedział, że to normalne i jedynym autem w którym udało mu się spuścić cały płyn chłodniczy było seicento :D
Pozdrawiam
To jest normalne, że sporo się nie da zlać. Trzeba by wziąć auto w garść jak resoraka i nim potrząsać chyba:D
Ja słyszałem że po zlaniu trzeba odpalić na chwile auto wtedy cały płyn zostanie wypompowany. Sam mam problem z chłodzeniem, wczoraj wymieniłem termostat i dalej problem. Opisane w innym temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/17347-temperatura_raz_jeszcze_szybkie_pytanko.html
Odpalenie auta wydaje siębyć jak najbardziej sensowne - pompa powinna wypchać pozostały w bloku silnika płyn. Czy praca "na sucho" może zaszkodzić pompie?
Jeszcze jednym sposobem na dokładniejsze spuszczenie jest odpięcie węża, który idzie do podstawy filtra oleju. To tyle teorii ;) Na dniach się wezmę za wymianę to będzie praktyka :)
Wybaczcie zabawę w wykopalisko, ale kolega zadał chyba istotne pytanie, a nikt na nie nie odpowiedział.
Jestem zmuszony wymienić chłodnicę, oraz zalać nowy płyn chłodniczy, a chciałbym, żeby nie pozostały mi resztki starego.
Co zatem sądzicie o odpaleniu silnika bez płynu chłodniczego w układzie?