Cześć
Mam krótkie pytanie - jak rozumiem ten czujnik temperatury , który podałeś będzie pasował do Stelvio z każdego rocznika ? (bo też mi niestety dzisiaj zwariował - w górach mieszkam a na zewnątrz +80:confused:)
Printable View
Cześć
Mam krótkie pytanie - jak rozumiem ten czujnik temperatury , który podałeś będzie pasował do Stelvio z każdego rocznika ? (bo też mi niestety dzisiaj zwariował - w górach mieszkam a na zewnątrz +80:confused:)
Od kilku dni mam dziwne wskazania temperatury zewnętrznej. Właśnie się dowiedziałem, że w mojej Giuli (2021) czujnik temperatury nie występuje odrębnie, lecz jest częścią kompletnego lusterka. Podobno jednak istnieje możliwość wymiany samego czujnika. Stąd pytanie, czy ten opis wymiany @Dareek da się zastosować w tym przypadku ?
Pewnie zwykły termistor za 1zł w byle sklepie elektronicznym... NTC 10kOhm.
Ale może to coś w konektorach na wiązkach nie styka a termistor jest ok?
Może się przyda: https://www.alfaowner.com/threads/fa...ensor.1193305/
wrzucałem już instrukcje jak to zrobić na forum- cza poszukać
Zadzwoniłem do ASO w Kielcach i mówię, że wskazania temperatury zewnętrznej są dziwne i że to może czujnik ... na co usłyszałem, że najpierw trzeba podpiąć komputer i przeprowadzić jakieś czynności, które mają trwać około 3 godzin i będą połączone z jazdą próbną. Całość za 300 zł (chyba netto). Odpowiedziałem, że chcę się dowiedzieć za ile oni by wymienili ten czujnik. Mieli oddzwonić .... nadal czekam ... ale pewnie boją się proponować wymianę całego lusterka
A jakie były objawy w Twojej Giuli ?
Ps. swoją Julcię odbierałem w Carserwisie :)
Ale czy w braku styku odczyty temperatury nadal by się zmieniały i to w sposób logiczny (np. w garażu niższa, a na zewnątrz słońcu wyższa) ? Jedyny dziwny objaw to wskazania ... dzisiaj miałem w środku dnia 8C, a rano 1C ... co oznacza różnicę wobec realnej temperatury o od 10 do 15 C
Kompletny brak styku (przerwa) oczywiście by nie dawał takich efektów
Ale, zaśniedziałe styki będąc w obwodzie szeregowo z termistorem sztucznie zwiększałyby rezystancję widzianą przez komputer - a tym samym skoro to układ przystosowany do sensora NTC (im wyższa temperatura tym niższa rezystancja termistora) to miałbyś zaniżone wartości na wyświetlaczu. Bo rezystancja nie spadałaby zgodnie ze zmianami temperatury.
W tym linku piszą, że ten termistor powinien mieć 10kOhm w temperaturze 25st. Odłącz kostkę, wstaw samochód do garażu 25st i zmierz rezystancję w kostce.