-
2017 i jeśli nie masz tego to raczej masz radio 1 generacji (firmware MV002.xxx.xxx - sprawdź w menu), wtedy nie ma możliwości carplay z radia - albo box, albo wymiana radia (nowe+aktywacje+hub z licencją aa/acp lub używka odblokowana)
Mapy bez sprawdzania VIN to najnowsze z 6.2020 wejdą z USB wersje 1051/1052 w zależności który masz ekran - może ktoś ma link - ja niestety dawno temu pokasowałem różne mapy jak i firmwary bo mi to już do szczęścia nie było potrzebne (tylko backupy zajmowały dodatkowe kilkadziesiąt GB na NASie)
-
box carplay ma jeden minus - który osobiście mi jakoś nie przeszkadza bardzo, ale jednak nie można bać się mówić o tym głośno
- nie miksuje dźwięku z kilku wejść, tzn trzeba przełączać albo dźwięk carplay (wtedy yanosik gada, można rozmawiać), które działa po AUX, albo dźwięk radio/media z fabrycznego radioodtwarzacza.. i jest to pewna niedogodność - wyjściem jest przejście zupełnie na dźwięk z boxa, czyli jakieś radia internetowe/spotify itp,
jakby to przełączanie dźwięków było pod jednym przyciskiem to byłoby pół biedy, ale trzeba wykonać sekwencję-> wyjście z boxa (z carplay), klikamy w media, przełączamy na AUX, jeśli chcemy dźwięk z carplay
samo połączenie carplay nie przełącza źródła dźwięku (działa źródło dźwięku ostatnio wybrane), ma to taki plus, że możemy słuchać standardowego radia, ale wtedy carplay mamy tylko wizualnie bez dźwięku, ale przez 99% czasu ja tak jeżdżę
-
Wersja systemu to 090.000.061 a co do wielkości ekranu to mam 8.8 czyli która wersja map do mnie?
-
spoko, to radio masz już 2 gen, albo auto 2017 prod była z opcją prewired for carplay i dołożyli potem w ASO USA, albo była wymiana radia gwarancyjna z jakiś powodów, lub poprzednik w USA próbował (ale poległ? - byli i tacy na forach USA co sknocili aktywację w nowym radiu).
w pierwszym przypadku carplay już musisz mieć - sprawdź w menu infotainment - czy jest tam ustawienie Android Auto ->Dzień/Noc/Automatyczne - jeśli to masz to masz aktywny. W tych radiach po kablu USB tylko (po WiFi z donglem typu carlinkit/aawireless itp), iPhone włącz Siri inaczej nie rusza.
W przypadku gdyby radio było nowe ale nie było opcji, to można aktywować (o ile ktoś nie sknocił), ale trzeba proxi poprawić i zmienić hub a potem dopiero aktywować (tylko Witech2 lub Autel czy parę innych - MES/AlfaOBD nie zrobi tego)
Co do map nie pamiętam numerów który jest który- te większe ok 11GB (zakładając że nie było wymiany ekranu, bo jeśli był to te mniejsze bo liczy się co ma radio którą wersję a nie skalowanie na ekran inny).
-
Mam radio 2 gen. Giulia USA 2017 po konwersji jakieś 2 lata temu. Były wgrane wtedy mapy i uruchomiony android auto i apple car. Rozmawiałem ostatnio, nie pamiętam, czy Adrianem (Italiano Garagee) czy z Kamilem (ShopEfi) odnośnie aktualizacji map i dostałem info, że się nie da zaktualizować. To się da czy nie da?
-
Do usa bez licencji na mapy eu w radiach 1 i 2 gen z usb mozesz wgrac max mapy z 6.2020 bo to ostatnie ktore maja otwarta licencje nie sprawdzaja VINu. Da się wgrać na stole nowe, @mały_777 takie cuda robi, ale to wysylka radia o koszt niemały. Do radii 3gen obecnie tylko wchodza jeszcze mapy z innych VINów