Mówimy o dniu? No to chyba logiczne. Nie czaję o co chodzi.
Printable View
Mówimy o dniu? No to chyba logiczne. Nie czaję o co chodzi.
Na pozycji 0 przełącznika świateł nie macie DRL tylko światła pozycyjne. Pozycyjne świecą przód i tył, do tego przód świeci chyba słabiej (tak jak przygaszone przy włączonym kierunku) niż w DRL.
Po włączeniu DRL tył nie świeci, bo takie są przepisy, jak już ktoś wcześniej przytaczał. A czemu takie są przepisy, to już nie miejsce na tą dyskusję.
A w instrukcji:
Załącznik 280825
I z przepisów dot. homologacji świateł zewnętrznych:
"5.11. Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, żeby przednie i tylne światła
pozycyjne, górne światła obrysowe, jeżeli występują, boczne światła obrysowe, jeżeli
występują, oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej mogły być włączane i wyłączane
tylko jednocześnie." - z czego wynika, że oświetlenie tablicy rejestracyjnej też powinno się świecić. Gdzie tu sens?
"W pojazdach zarejestrowanych po dniu 31 grudnia 2009 r. połączenie elektryczne powinno być takie, iż światła do jazdy dziennej powinny automatycznie się włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika. Przednie i tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej."
http://szkolenia.policja.waw.pl/wdz/...owego-KGP.html
źródło wtórne, ale nie chciało mi się grzebać w rozporządzeniu
Z tym zerem więc sam nie wiem, może źle napisałem, może tak jest po włączeniu zasilania a przed włączeniem silnika.