Od Fiata, Alfy i Lancii tak. Kto robi Maserati?
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Printable View
Od Fiata, Alfy i Lancii tak. Kto robi Maserati?
No i właśnie o to chodzi. Maserati byle kto i za grosze nie będzie serwisować.
Maserati to nie statek kosmiczny, a pojazd bardzo zbliżony do Giulia. Właściwie to Giulia jest podobna do Ghibli.
No to ładna cena, u nas kosztowałoby to ok. 2000-2200 (wymiana dynamiczna z opcją wymiany filtra) z materiałem (miska z filtrem oryg. ZF plus olej LF8 - policzone 12 l), zakładając, żepodejście jest takie same jak w Giulii. Problemem jest odpowiednie złącze, które w przypadku mojej Giulii pożyczyłem z ASO Alfy. W tym samym ASO Alfy bez wymiany filtra to koszt. ok. 2000 zł.
filtr zintegrowany z miską ok 1400 pln OE, olej tutela AS8 175 pln/litr. wymiana zgodnie z zaleceniami ZF statyczna
Filtr z miska OE ZF 383,00 zł w I-Carsie, olej LifeguardFluid 8 - 75,00 zł/litr. Serwis ZF może nie zaleca dynamicznej ale też nie zabrania. Powiedzieli, że jak mam warunki to śmiało, nie zaszkodzi na pewno.
Sorry, podałem ceny netto: filtr 471,15 brutto, olej w I-Carsie 128 brutto dla klienta ale ja mam tak, że sprzedaję po 110. Po prostu posługuję się zwykle cenami netto.
Warto dodać, że Ghibli uchodzi za awaryjne auto a potencjalne koszty napraw mogą mocno nadwyrężyć budżet.
Silniki 3.0 V6 czyli najpopularniejsze w tym modelu miały powszechny problem z układem smarowania prowadzący do zatarcia silnika.
Podobno poprawiono to dopiero w polifcie.