-
pompka nie trzyma płynu. nie widziałem takiej która by to robiła w pompce jest tylko "wiatraczek" bez zadnych uszczelek innych więc pompka nie jest odpowiedzialna za to że cieknie płyn. Sa to czyste prawa fizyki. Kolega pisał że dokładał zderzak ze spryskami wiec zakładam że węże dorobił a nie założył oryginalnych z zapinkami i rozdzielaczem. Tylko pojechał do obi kupił waż rozdzielacz i tak podłączył.
-
Ok, nie znam dokładnie budowy tych pompek.
Jeśli kolega łączył to w ten sposób, to widzi już na obrazku, jak to powinno wyglądać.
W wersji ze spryskami był też większy zbiornik płynu, 5 litrów.
-
Cieknie ci przez zawór zwrotny od spryskiwaczy, taki trójnik do którego możesz się dostać od strony atrapy jeśli mnie pamięć nie myli. Pewnie będziesz musiał wymienić. Co do włączenia spryskiwacza to włącza się na ok sekundę przy spryskiwaniu szyb na włączonych światłach. Problemem jest przekaźnik, taki długi przy airbagu pasażera, mi się on ciągle wiesza a mam już trzeci wtedy w ogóle nie pryska. Kombinuje teraz żeby zamontować przycisk do spryskiwacza i wywalić ten przekaźnik.
-
Dzięki koledzy za podpowiedzi. Więc tak: węże i całą instalację mam oryginalną. Cieknie wyłącznie z dysz prawego spryskiwacza, reszta instalacji szczelna. Zbiornik oczywiście założony odpowiedni. Dzięki kolegom void i patryk520 wiem (chyba ;)), gdzie leży problem - nieszczęsny trójnik. Właśnie o to mi chodziło - jaki element odpowiada za blokadę wycieków. Jak znajdę chęci to wymontuję i zobaczę co i jak.
-
a da sie jakoś ten przekaźnik sprawdzić czy jest ok? bo ostatnio moje spryski przestały działać, myślałem że pompka padła ale podłączałem na krótko i pryskały
-
W spryskiwaczu jest zawór ( element nr 12 na rysunku ,musisz sprawdzić ponieważ dość dużo czasu upłyneło od naprawy) który otwiera się pod odpowiednim ciśnieniem. Miałem ten sam problem , wymiana (12) spryskiwacza rozwiązała sprawę.
W przekaźniku sprawdź (popraw lutowania na płytce) częstym problemem są zimne luty , które pojawiają się po pewnym czasie.
-
mogę Ci powiedzieć jak to zrobić w Gt, bo robiłem to tydzień temu:
1. Ściągasz zderzak
2. Przesuwasz spryskiwacz, tak aby wyskoczył z takiego małego zatrzasku
3. Wyciągasz koniec spryskiwacza z wężyka
4. Zaślepiasz wężyk
Dodam, że ja też miałem wyciek i spowodowany był tym, że spryskiwacz był złamany, ale wystarczyło go zakleić i gra :)
-
Witam
Koledzy odgrzeję temat. Czy ktoś próbował wymienić uszczelki w spryskiwaczach xenonow, czy można gdzieś to kupić?
Pozdrawiam
-
A co Ci się dzieje? Płyn wycieka przez spryskiwacze?
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
-
Podczas pracy spriskiwacza, cieknie z niego prosto na kierunkowskaz prawy, zaworek
zwrotny wymieniłem na z land Rover i nie ubywa płynu podczas postoju. Problem jest w nieszczelnym spryskiwaczu?